Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Még a király fizetését is csökkentik - hatalmas megszorítás Spanyolországban

A kabinet döntésének értelmében a közalkalmazottak éves jövedelme az egyhavi bérüknek megfelelő karácsonyi prémium összegével csökken. A király ennek arányában csökkenti fizetését.

A királyi udvar keddi közleménye szerint János Károly éves szinten 20 ezer 910 eurótól, míg a trónörökös, Fülöp herceg 10 ezer 455 eurótól esik el, illetve ugyanilyen arányú kiadáscsökkentés vár az uralkodócsalád összes tagjára. A döntésnek köszönhetően 2012-ben összesen 90-100 ezer eurót tud megtakarítani a királyi ház.

A közalkalmazottak éves jövedelme az egyhavi fizetésnek megfelelő karácsonyi prémium eltörlése miatt csökken 7,1 százalékkal. Spanyolországban eddig 14 havi bért (13 havi bért, valamint a karácsonyi prémiumot) fizettek ki az állami foglalkoztatottaknak. A karácsonyi pénzjutalom megszüntetése a madridi kormány részéről hozott egyik legfőbb takarékossági intézkedés.

A spanyol képviselőház kedden határozott a honatyáknak járó karácsonyi juttatás megvonásáról, ami számukra 7,8 százalékos éves fizetéscsökkenést jelent. Valószínűleg még a nap folyamán hasonló döntést hoznak a szenátus tagjai is.

Csökkennek a munkanélküliek ellátásai is, több állami vállalatot bezárnak, és felgyorsítják a nyugdíjkorhatár felemelését 65-ről 67 évre. Ezenkívül 3 százalékponttal 21 százalékra emelik a legszélesebb körben alkalmazott forgalmiadókulcsot, az alacsonyabb, 8 százalékosat pedig 10 százalékra emelik.

Madrid a múlt heti lépés nyomán arra számít, hogy 2014-ig bezárólag mintegy 65 millió eurót tud megspórolni, a költségvetési hiányt pedig az idei évben a GDP 3 százalékán tudja tartani.

Hétfőn mintegy ezer közalkalmazott tiltakozott Madrid központjában a drasztikus megszorítások ellen. A szakszervezetek csütörtökre hirdettek hivatalos tiltakozó napot.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter