Még mindig sokan dolgoznak feketén "/>
Megjelent: 14 éve

Még mindig sokan dolgoznak feketén

Sok munkavállalót alkalmaznak a munkaadók feketén, a nyáron indított célvizsgálat során fél év alatt 20 ezer ilyen munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatást találtak - ismertette Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke.

Az ellenőrzési akció során mintegy 10 ezer olyan esetet találtak, ahol a munkaadó nem tartotta nyilván vagy nem a valóságnak megfelelően a munkaidőt. A munkaidő időtartalmára, a pihenőidő kiadására vonatkozóan 8 ezer, illetve 5 ezer jogsértést tapasztaltak. Előfordult sok jogellenes munkaerő-kölcsönzés is.

A felügyelők az akció során 7 ezer esetben alkalmaztak munkaügyi bírságot, 6 ezer alkalommal pedig határozatban szólították fel a munkaadót a jogsértés megszüntetésére.
A bírságokon kívül a munkaadókat augusztustól már az is ösztönzi a jogkövetésre, hogy ellenkező esetben nem jutnak hozzá állami megrendeléshez. A közbeszerzési törvény módosítása szerint azok a munkaadók, ahol a felügyelők munkaszerződés és bejelentés nélküli vagy színlelt szerződéssel történő foglalkoztatást tapasztaltak, öt évig nem vehetnek részt közbeszerzési eljárásban.

Egy kérdésre válaszolva az OMMF elnöke elmondta: a színlelt szerződéseknél a felügyelő elrendeli a munkaszerződés helyreállítását, a foglalkoztatás megkezdéséig visszamenőlegesen, viszont az elmaradt adó és járulék befizetéséről nem rendelkezhet. Ez az adóhatóság dolga. Az együttműködés alapján viszont ezeket az eseteket jelzik az adóhatóságnak - tette hozzá.

Papp István egy új jelenségről szólva elmondta: egyre többször tapasztalják, hogy a munkaadók az építőipar, a vendéglátás, a vagyonvédelem területén alkalmi munkavállalói könyvvel legalizálják a valójában tartós munkaviszonyt. De sokszor még ez sem a jogszabályok szerint történik, mert például nem vezetik külön a nyilvántartást ezekről a munkavállalókról illetve ezeket az adatokat nem küldik el rendszeresen az illetékes munkaügyi központnak.
Papp István elismerte, hogy lehetne egyszerűsíteni a munkaviszonyok létesítésére vonatkozó munkaadói bejelentési kötelezettséget. Jelenleg ezt az Egyesített Magyar Munkaügyi Adatbázis, az adóhatóság és az egészségpénztár felé is meg kell tenniük a munkáltatóknak. Az adatvédelmi egyeztetést követően informatikai fejlesztéssel el kellene érni, hogy csak egy bejelentési kötelezettsége legyen a munkaadónak.

Ugyancsak adatvédelmi egyeztetést igényel, hogy a jogerős munkaügyi határozatok felkerüljenek az internetre. Így például a fővállalkozók nem próbálnának olyan alvállalkozókkal részt venni közbeszerzésekben, akik munkaügyi jogszabálysértés miatt ilyen munkában nem vehetnének részt.

KarriertanácsokSzóljon hozzá!
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek