kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Még mindig túl sok a fiatal munkanélküli

A fiatalok foglalkoztatása, életminőségének javítása stratégiai fontosságú Magyarország jövője szempontjából - mondta Schanda Tamás János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára szerdán Szegeden.

images

Schanda Tamás János az Új Nemzedék Plusz program projektzáró sajtótájékoztatóján kifejtette: a kormányzati ifjúsági stratégia keretprogramja 2013-ban indult és most fejeződik be.

A program egyik eredményeként értékelte azt, hogy a magyar fiatalok 19,3 százalékos munkanélküliségi mutatója jobb mint az uniós átlag, amely 20,7 százalék.

Tájékoztatása szerint a program a fiatalok foglalkoztatásának előmozdítása érdekében valósult meg. Kiemelte, hogy a projekt eredményeként valamennyi megyeszékhelyen létrejöttek a kontaktpont irodák, amelyeken keresztül több mint 82 ezer fiatalt értek el. Közlése szerint 1100 rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak, amelyek a pályaválasztásról, az életpálya-tervezésről, és -tanácsadásról szóltak.

Schanda Tamás János hozzátette, hogy a program nem fejeződik be: ősszel indul a Komplex Ifjúsági Fejlesztések - Új Nemzedék Újratöltve című emberi erőforrás operatív programból megvalósuló kiemelt projekt.

"Abban szeretnénk segíteni a magyar fiataloknak, hogy az igényeiknek, a szükségleteiknek megfelelő információkkal, a pályaválasztáshoz szükséges tudással, készségekkel rendelkezzenek" - fogalmazott.

A helyettes államtitkár szólt a kormány által 2015-ben elindított Ifjúsági Garancia Programról, amelynek első szakaszában - 2017 végéig - a legalább hat hónapja regisztrált munkanélküli fiataloknak nyújtanak segítséget képzésben vagy abban, hogy garantált foglalkoztatásban vehessenek részt. Ebben az időszakban legalább 36 ezer 25 év alatti fiatal részesül majd foglalkoztatási és képzési garanciában, amelyre célzottan 36 milliárd forint uniós forrást különítettek el - tette hozzá.

Ismertetése szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2015. július végéig 44 ezer fiatalnak ajánlotta fel az Ifjúsági Garancia Programban való részvételt. Az érdemi ajánlat előkészítő szakaszba 11 ezer fiatal lépett már be, közülük 9600 meg is kapta az ajánlatot.

Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője szerint az új nemzedék programmal elindult egy olyan ifjúságszakmai, közösségi tevékenység, amely korábban nem létezett Magyarországon.

Beszámolt arról, hogy a program kezdete óta a kontaktpontok munkatársai 1200, közvetlenül az ifjúsági korosztálynak szóló rendezvényt szerveztek vagy kapcsolódtak be már meglévő kezdeményezésekbe, amelyeken keresztül 35 ezer fiatalt vontak be az Új Nemzedék projektbe.
  • 2023.11.30A megtartás az új toborzás! Kulcsember megtartó eszközök két órás ingyenes előadásra várja szeretettel a résztvevőket 2023. november 30-án 14 órától a szegedi Agóra Rendezvényközpontban a DKMT. Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sugárút 23.)info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek