Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Megkezdődött az országos sztrájk

Késesésekre, útvonal rövidülésekre, járatelmaradásokra kell számítani, mivel többszöri tárgyalás után sem tudtak megállapodni a MÁV-START és a szakszervezet képviselő a még elégséges vasúti szolgáltatásról. Feledy István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) ügyvivőjének tájékoztatása szerint Záhony térségében viszonylag erős a sztrájk, onnan mindössze egy vonatot indítottak reggel 5 óráig. A debreceni terület megosztottabb, Nyíregyháza és Mátészalka környékén van a sztrájkolók többsége, Debrecenben 50 százalékos a munkabeszüntetésben részt vevők aránya. A VDSZSZ tájékoztatása szerint Miskolcon is megosztottak a munkavállalók, a sztrájkolók mellé sztrájktörőket vezényelt a munkaadó, arányuk fogja eldönteni, hogy innen hány vonat tud elindulni.
Feledy István elmondta, hogy Budapesten a Déli pályaudvaron sokan sztrájkolnak, ott nemigen tudnak majd vonatot közlekedtetni. A Keleti pályaudvaron, illetve a Kőbánya-Felső csomóponton a sztrájkolók "megfogják" a forgalmat, a Nyugati pályaudvaron viszont többen is dolgoznak, ahonnan valószínűleg néhány vonat indul majd és érkezik.

A MÁV reggeli adatai

Both Ferenc, a MÁVINFORM sajtóügyeletese kevéssel hat óra előtt az MTI-nek elmondta: a pályavasúton országosan 1736-an jelentkeztek szolgálatra, közülük 99-en sztrájkoltak hat óráig. A MÁV-GÉPÉSZET 166 dolgozójából hárman nem vették fel a munkát, a MÁV TRAKCIÓ-nál 954-en jelentkeztek be, közülük csak egy mozdonyvezető sztrájkolt. A MÁV-Cargónál a 267 bejelentkező dolgozóból csak egy nem vette fel a munkát. A MÁV-START-nál nem tudták megmondani, hogy hányan sztrájkoltak.

A vonatok a hajnali órákban kiszámíthatatlanul közlekedtek. Budapesten a Nyugati pályaudvaron nem sztrájkoltak, de a Keleti és a Déli pályaudvaron, illetve Kőbánya-Felsőn többen nem vették fel a munkát. A Győr felé közlekedő vonatok csak Martonvásárig közlekedtek, az esztergomi és a szobi vonalon viszont jártak a szerelvények. Az ország keleti részéből Rákos megállóig jöttek a fővárosba tartó vonatok.

Barna István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Hajdú-Bihar megyei területi vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a vonatok mintegy 40-50 százaléka indult menetrendszerűen. Szeleczky Béla, a MÁV székesfehérvári forgalmi csomóponti vezetője közölte, hogy a szolgálatba állt negyven vasutas közül Kápolnásnyéken három lépett sztrájkba, ezért nem közlekedtek a budapesti elővárosi vonatok.

Pécsről elindult a Budapestre tartó InterCity, nem közlekednek viszont a vonatok a Sásd-Komló vonalon. Nem indított és nem fogadott szerelvényeket a miskolci Tiszai pályaudvar, ahol a forgalomirányítás és a mozdonyszemélyzet egy része nem vette fel a munkát. Szegeden a vasutasok fele vett részt a sztrájkban, Győrben a jegyvizsgálók 50-60 százaléka nem vette fel a munkát a MÁV-állomáson. A GYSEV 10 és 12 óra között sztrájkol. A fővárosban nem okozott komolyabb gond a tömegközlekedésben a LIGA-sztrájk - közölte a BKV fődiszpécsere az MTI-vel. Nem volt fennakadás Ferihegyen sem, a repülőtérről az összes járat időben indult, és valamennyi utasbiztonsági kapu működött.

A LIGA sztrájkfelhívásához a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozott.
A sztrájk idején a vasúti bérleteket a Volán-társaságok egyes menetrend szerinti járatain elfogadják, a vonatpótló buszokon a bérlet mellett a vasúti menetjegy is érvényes az adott viszonylatban. A Volán-társaságok mentesítő járatokkal készültek a sztrájkra.

Sztrájk érettségi idején

Péntek reggel 8 órától a német nyelvi írásbeli érettségi vizsgákat tartják a középiskolákban. Az országos munkabeszüntetés miatt az oktatási tárca arra kérte az intézményvezetőket: az iskola szervezési és infrastrukturális eszközeivel élve támogassák a vizsgázókat, hogy időben eljussanak az érettségire. A tárca honlapján közzétett tájékoztató szerint a helyközi és távolsági közlekedés lehetősége biztosított: a 24 Volán-társaság és a BKV a sztrájk napján a vasúttal párhuzamos viszonylatokban elfogadja a vasúti bérleteket, igazolványokat, utazási kártyákat.
Javasolják, hogy a menetrendről mindenki érdeklődjön indulás előtt a MÁV-START Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán vagy a helyi tarifával hívható MÁV-DIREKT vonalon, a 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon.

Hol lehet még sztrájkra számítani?

Az autóbuszokat közlekedtető cégek közül várhatóan csak a Körös Volán dolgozói csatlakoznak a sztrájkhoz. Az egészségügyi intézményekben szinte sehol sem számítanak jelentős fennakadásra az ellátásban, miközben az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) támogatja a LIGA akcióját. Az előzetes bejelentés szerint kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak 13 órától a Zala Megyei Kórházban, Komárom-Esztergom megyében az esztergomi kórházban pedig reggel nyolctól.

A ferihegyi reptéren is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, reggel 6-8 óra között, ami járatkéséseket okozhat. A Tesco áruházaknál működő egyik szakszervezet is csatlakozik, amely azonban nem befolyásolja sem az áruházak nyitva tartását, sem ellátását. A Magyar Postánál szállítás végző JNT Kft. kétórás munkabeszüntetése sem lesz hatással a szervezet működésére.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke a legutóbbi egyeztetésen azt közölte, hogy a VDSZSZ május 8-án azért is sztrájkol, mert a MÁV-társaságokkal folytatott több mint egy éves kollektív munkaügyi vita nem hozott eddig eredményt, valamint tiltakoznak a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen a LIGA felhívásához csatlakozva.

A LIGA a Bajnai-kormány programja ellen hirdetett országos munkabeszüntetést péntekre. Gaskó István, a LIGA elnöke szerint nincs szükség megszorításokra, helyette a korrupció és a feketegazdaság elleni fellépés erősítéséből kellene előteremteni a szükséges forrásokat. Csütörtökön közölte: több tízezer munkavállalóra, hat ágazatból 15-20 csatlakozó szakszervezetre, a vasúti közlekedésben pedig kaotikus állapotokra számít a sztrájk idején.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter