Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Megkezdődött az országos vasutassztrájk

Simon Dezső, a VSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szárnyvonalak bezárása, a menetrend szűkítése, és az ezzel járó munkahelyek megszűnése ellen tiltakoznak. A VSZ kedd esti felmérése szerint a vasútnál munkában lévők többsége sztrájkol szerdán délig.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke közölte, hogy a vasúti mellékvonalak bezárásán túl - összhangban a Liga követeléseivel - az egészségügy magánosítása, illetve a január elsejétől életbelépő nyugdíjmegállapítás szabálya ellen tiltakoznak.

A VDSZSZ szerint mintegy 10 ezer vasutas sztrájkol majd a MÁV vonalain 6 és 12 óra, illetve a GYSEV-nél 6 és 8 óra között. Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke elmondta: a munkabeszüntetés mintegy 1.200-1.300 személyszállító vonatot érint, a tehervonatok sem közlekednek.

A MÁV tájékoztatása szerint bizonytalan lesz a vasúti közlekedés szerdán, mivel nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról, ezért a munkabeszüntetés idéjén, illetve azt követően késésekre, járatkimaradásokra, útvonal rövidülésekre kell számítani. A MÁV a vasúton történő eljutást a még elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás hiányában nem tudja garantálni, ezért ebben az időszakban a vonaton történő utazást felelősen nem javasolja.

A nemzetközi vonatok a belföldi határon várakoznak. Kavalecz Imre elmondása szerint a forgalom helyreállítása csütörtökön üzemkezdetre várható. A sztrájktörvénynek megfelelően az utasbiztonság, a vagyonvédelem biztosított lesz a sztrájk ideje alatt is.

A LIGA Szakszervezetek november 21-i demonstrációját egyébként 136 szervezet támogatja, közülük 82 a LIGA tagszervezete, további 20 szervezet munkabeszüntetéssel tiltakozik a kormány egészségügyi és nyugdíj reformja ellen.

Vas megyében az autóbuszjáratok kétharmada állt le

Az autóbuszok kétharmada állt le szerdán reggel hat órakor Vas megyében a Vasi Volán szolidaritási sztrájkja miatt. "Szakszervezetünk előzetesen megállapodott a még elégséges szolgáltatás mértékéről, ennek megfelelően indulnak vagy maradnak az állomásokon az autóbuszok - mondta Németh Károly, a Vas Megyei Közúti Közlekedési Független Szakszervezet elnöke. Hozzátette: a megállapodás szerint a szerződéses járatok közlekednek, az iskolabuszok is menetrendszerűen járnak, és a munkásjáratok is elszállították az éjszakai műszak dolgozóit. Szombathelyen a helyi járatok harmada is közlekedik, elsősorban a törzsvonalakon. A vidéki városokban ennél is ritkábbak a járatok.

Ferihegyen véget ért a sztrájk, rendben elindult a forgalom

Ferihegyen nem okozott fennakadást a hajnali kétórás szolidaritási sztrájk, mivel annak időpontjában amúgy sem lett volna gépmozgás, a forgalom kora reggel rendben elindult - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője szerdán reggel. Szollár azt nem tudta pontosan megmondani, hogy a sztrájkban hányan vettek részt. Mint mondta, az éjszakai műszakban 45-50 ember dolgozik a repülőtéren.


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk