Megjelent: 8 éve

Megmarad az eva, de csak jövőre

Megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva 2012-ben, az összeghatára és az adómértéke azonban emelkedni fog. Így azonban megkérdőjeleződik az adónem értelme. Az adószakértők szerint az eva adókulcsának felemelése az általános adózás felé tereli az evázókat.

A Fidesz-frakció mai döntése szerint jövőre biztosan megmarad az eva, ám annak kulcsa 30-ról 40 százalékra nő. Ez azt jelenti, hogy minden száz forinton 11,3 forintot buknak az evások, ha maradnak ebben az adózói körben - írja elemző cikkében a Napi Gazdaság. A napilap szerint "sovány vigasz, hogy az eva bevételi határát 25-ről 30 millió forintra emelik jövőre." A Napi Gazdaság arra figyelmezteti az evásokat, hogy a decemberi teljesítés után érdemes még a hónap utolsó napjaiban számlát írni, ezzel ugyanis jelentős plusztehertől mentesíthetik magukat a cégek.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerinte összességében még így sem lesz kedvezőtlen az adónem, mert egy átalányadózást nem választó vállalkozás esetében az áfa és a 16 százalékos kulcs együttesen meghaladja a 40 százalékos mértéket.
A politikus hozzátette, 2013-tól egy olyan adózási forma lépne az eva helyébe, amely minden kis- és középvállalkozásnak (kkv) lehetővé tenne egy átalányadózási lehetőséget, ugyanis "az eva ma nem ilyen", mert feltételei leginkább azoknak a kkv-knak adnak segítséget, amelyek nem termelő, hanem kifejezetten szellemi tevékenységet folytatnak.

Így látják a szakértők

Az eva adókulcsának felemelése az általános adózás felé tereli az evázókat az adószakértők szerint. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő indokolatlannak tartja a lépcsőzetes kivezetést, álláspontja szerint az evát bevezetni sem kellett volna annak idején. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint sokan ki fognak lépni az eva hatálya alól. Lehet, hogy lesz, akinek még így is megéri, de az érintettek jelentős része valószínűleg abbahagyja az evázást - mondta az MTI-nek.

Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adópartnere szerint szükség van az egyéves átmeneti időre. Az evaalanyok ugyanis így át tudják gondolni a további lépéseket, a jogalkotóknak pedig lesz idejük arra, hogy olyan átalányadózási technikát dolgozzanak ki, amely mind a költségvetés, mind az adózók számára kielégítő lehet.

MTI/Napi Gazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter