kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Mégsem teremt munkahelyeket a BAT?

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. törvénytelennek tartja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) ellene és kereskedelmi partnereivel szemben indított eljárásait, ezért jogainak érvényesítése mellett felülvizsgálja jövő évi magyarországi termelő és munkahelyteremtő beruházási terveit.

A BAT közleményében azt írta: elfogadhatatlannak tartja a hatóság "sorozatos törvénytelen eljárását és az ebből következő kiszámíthatatlan gazdálkodási helyzetet".

Utaltak rá, hogy a fogyasztóvédelmi bírság felső határát törvény írja elő, és azt 100 millió forintban maximálja. Megítélésük szerint az NFH ezt figyelmen kívül hagyva, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és kereskedelmi partnerei ellen folytatott eljárások egy részében a törvényben meghatározott maximális bírságnál 40-80 százalékkal magasabb, "törvénytelenül kiszabott" bírságokat vet ki, és igyekszik azokat behajtani. Rámutatnak: a "törvénytelenül folytatott eljárások" kapcsán a behajtani próbált összeg eléri a 720 millió forintot.

"A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és jogi képviselője több ízben hívta fel a hatóság figyelmét a törvénytelen bírságösszegek kivetésére, az azonban ezeket semmibe vette" - jegyezik meg.

A cég közleményében hangsúlyozza: az eljárások más részében az NFH figyelmen kívül hagyja, hogy a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és partnerei ezen ügyeket a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) viszik, valamint figyelmen kívül hagyja az LB ezzel kapcsolatos egyértelmű állásfoglalását is.

"Abban az esetben, ha az ügyeket az érintett vállalkozások az LB elé viszik, törvény mondja ki, hogy az eljárásokat az LB döntéséig fel kell függeszteni" - mutatnak rá.

Hozzáfűzték, hogy az NFH-t a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és kereskedelmi partnerei több esetben, hivatalosan is tájékoztatták az LB-beadványokról, az NFH főigazgatója pedig hivatalosan is megerősítette, hogy azokról tudomása van. Ennek ellenére a hatóság tovább folytatja az eljárásokat, és "a szóban forgó összegek törvénytelen eljárásban történő behajtására törekszik".

Közölték: a vállalat emiatt egyrészt felülvizsgálja a következő évre tervezett magyarországi termelő és munkahelyteremtő beruházási terveit, másrészt minden lehetséges hazai és nemzetközi jogi eszközt igénybe vesz a Magyarországon működő vállalkozásokat megillető jogok érvényesítéséért.

"Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk az NFH törvénytelen magatartását" - idézte a közlemény Octavian Dascalescut, a BAT Pécsi Dohánygyár vezérigazgatóját.

A cégvezető emlékeztetett rá, hogy a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. Magyarország legnagyobb dohányipari befektetője. Közvetlenül mintegy ezer embert foglalkoztat, gyárat üzemeltet, és azzal, hogy a Magyarországon termelt dohány közel felét felvásárolja, további közel tízezer ember megélhetéséhez járul hozzá.

"Minden, a gazdasági válságból, a nemzetközi és hazai nehézségekből fakadó kihívást el tudunk fogadni és igyekszünk kezelni, de a törvények be nem tartását, a törvénytelen hatósági eljárásokból eredő kiszámíthatatlanságot visszautasítjuk, és minden lehetséges jogi eszközt igénybe fogunk venni a helyzet megszüntetésére" - közölte.

Utalt rá: csak az elmúlt két évben több mint ötmilliárd forintot fektettek a gyár fejlesztésébe, most azonban felül kell vizsgálniuk a Magyarországra tervezett beruházásainkat, mert "érthető módon egy törvényességi szempontból bizonytalan környezetben senki nem szívesen fektet be."
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Rendhagyó szülő-gyermek napot tartottak a Tesco dolgozóinak

A Tesco anyák napja alkalmából áruházi és irodai bejárással várta a kollégák anyukáit, hogy lehetőségük legyen jobban megismerni gyermekeik munkakörülményeit. Teljes cikk

A kormány együttműködési megállapodást írt alá a digitalizáció fejlesztése érdekében

A kormány együttműködési megállapodást kötött a Yettel Magyarországgal és a Cetin Hungary Zrt.-vel a digitalizáció és a távközlés fejlesztése... Teljes cikk

Minden ötödik magyarországi német vállalat leépítést fontolgat idén

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tagvállalatai javulásra számítanak üzleti helyzetük tekintetében, és nem számítanak a... Teljes cikk