Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Mégsem teremt munkahelyeket a BAT?

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. törvénytelennek tartja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) ellene és kereskedelmi partnereivel szemben indított eljárásait, ezért jogainak érvényesítése mellett felülvizsgálja jövő évi magyarországi termelő és munkahelyteremtő beruházási terveit.

A BAT közleményében azt írta: elfogadhatatlannak tartja a hatóság "sorozatos törvénytelen eljárását és az ebből következő kiszámíthatatlan gazdálkodási helyzetet".

Utaltak rá, hogy a fogyasztóvédelmi bírság felső határát törvény írja elő, és azt 100 millió forintban maximálja. Megítélésük szerint az NFH ezt figyelmen kívül hagyva, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és kereskedelmi partnerei ellen folytatott eljárások egy részében a törvényben meghatározott maximális bírságnál 40-80 százalékkal magasabb, "törvénytelenül kiszabott" bírságokat vet ki, és igyekszik azokat behajtani. Rámutatnak: a "törvénytelenül folytatott eljárások" kapcsán a behajtani próbált összeg eléri a 720 millió forintot.

"A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és jogi képviselője több ízben hívta fel a hatóság figyelmét a törvénytelen bírságösszegek kivetésére, az azonban ezeket semmibe vette" - jegyezik meg.

A cég közleményében hangsúlyozza: az eljárások más részében az NFH figyelmen kívül hagyja, hogy a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és partnerei ezen ügyeket a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) viszik, valamint figyelmen kívül hagyja az LB ezzel kapcsolatos egyértelmű állásfoglalását is.

"Abban az esetben, ha az ügyeket az érintett vállalkozások az LB elé viszik, törvény mondja ki, hogy az eljárásokat az LB döntéséig fel kell függeszteni" - mutatnak rá.

Hozzáfűzték, hogy az NFH-t a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és kereskedelmi partnerei több esetben, hivatalosan is tájékoztatták az LB-beadványokról, az NFH főigazgatója pedig hivatalosan is megerősítette, hogy azokról tudomása van. Ennek ellenére a hatóság tovább folytatja az eljárásokat, és "a szóban forgó összegek törvénytelen eljárásban történő behajtására törekszik".

Közölték: a vállalat emiatt egyrészt felülvizsgálja a következő évre tervezett magyarországi termelő és munkahelyteremtő beruházási terveit, másrészt minden lehetséges hazai és nemzetközi jogi eszközt igénybe vesz a Magyarországon működő vállalkozásokat megillető jogok érvényesítéséért.

"Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk az NFH törvénytelen magatartását" - idézte a közlemény Octavian Dascalescut, a BAT Pécsi Dohánygyár vezérigazgatóját.

A cégvezető emlékeztetett rá, hogy a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. Magyarország legnagyobb dohányipari befektetője. Közvetlenül mintegy ezer embert foglalkoztat, gyárat üzemeltet, és azzal, hogy a Magyarországon termelt dohány közel felét felvásárolja, további közel tízezer ember megélhetéséhez járul hozzá.

"Minden, a gazdasági válságból, a nemzetközi és hazai nehézségekből fakadó kihívást el tudunk fogadni és igyekszünk kezelni, de a törvények be nem tartását, a törvénytelen hatósági eljárásokból eredő kiszámíthatatlanságot visszautasítjuk, és minden lehetséges jogi eszközt igénybe fogunk venni a helyzet megszüntetésére" - közölte.

Utalt rá: csak az elmúlt két évben több mint ötmilliárd forintot fektettek a gyár fejlesztésébe, most azonban felül kell vizsgálniuk a Magyarországra tervezett beruházásainkat, mert "érthető módon egy törvényességi szempontból bizonytalan környezetben senki nem szívesen fektet be."
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szegeden 716 millió forintból 17 munkahelyet is létrehoz a Florin

Uniós és hazai támogatással, több mint 716 millió forintos beruházással bővíti termelési kapacitását és szegedi telephelyét a vegyipari... Teljes cikk

12 dolgozó kapta el a koronavírust egy szlovákiai üzemben

Az üzemet bezárták, a dolgozók karanténba kerültek. Teljes cikk

Irodai alkalmazottait is beállította a gyártósorok mellé a Honda Ohióban

Berendelték a Honda irodai alkalmazottait az autógyártó gépsorok mellé Ohio államban - írja a HVG. Teljes cikk