Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Megszorító csomag: nem erről volt szó az LMP szerint

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy kétezer milliárd forintot vonnak ki a jóléti szolgáltatásokból. A párt "Nem erről volt szó " címmel kampányt indít.

Scheiring Gábor, az LMP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője úgy fogalmazott, hogy a korábbi ígéretekkel szemben "Orbán Viktor és kormánya egyszerűen cserbenhagyja az országot". Az LMP ezért "Nem erről volt szó" címmel kampányt és országjárást indít. Ennek keretében szeretnének minden megyébe, minél több településre eljutni, ahol a lakossággal beszélgetve feltérképeznék, hogy hogyan érinti az ott élőket az "Orbán-csomag kétezer milliárdos megszorítása, (...) a munka világa elleni támadás".

A képviselő kijelentette, hogy az egykulcsos adó bevezetésével közel egymillióan járnak rosszul, az adójóváírás eltörlésével pedig jövőre "újabb pofont adnak a középosztálynak", mert egyes társadalmi csoportok reálkeresete nyolc százalékkal fog csökkenni.

Hangsúlyozta, hogy amikor nem javítják, hanem éppen hogy rontják a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, azzal elveszik a felemelkedés lehetőségét a vidéki térségektől is. Szavai szerint eközben iskolákat zárnak be, tanárokat bocsátanak el és éves szinten negyvenmilliárd forintot vonnak ki a közösségi közlekedésből.

Megjegyezte, hogy egyúttal a környezetvédelem és így a fenntartható vidékfejlődés is kevesebb pénzhez jut.
Az intézkedések között említette, hogy elvonják a túlórapótlékot, három hónapra csökkentik az álláskeresési járadékot és a gazdasági szektorban is be akarják vezetni az indoklás nélküli elbocsátás intézményét. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy eközben csökkentik a segélyek értékét, ráadásul plafonhoz is kötik azokat. Hozzátette, hogy felére csökkentik a közmunkaprogram keretét, de meg kívánják duplázni az abban foglalkoztatottak számát.

Scheiring Gábor szerint ezekkel a lépésekkel a kormány a "bukott gazdaságpolitikáját" akarja leplezni. Kijelentette, hogy az LMP által készített alternatíva viszont a hiánycél tartásával, sőt a hiány csökkentésével teremtett volna lehetőséget olyan célzott programok elindítására, amelyekkel emberek százezreit lehetett volna munkához juttatni.

Schiffer András arról beszélt, hogy az LMP álláspontja szerint az elmúlt húsz év politikai elitje cserbenhagyta azt a közel másfélmillió embert, akik a szocialista nagyipar összeomlása után tartósan munkanélküliek maradtak és igen gyakran "tovább is örökítették" ezt a munkanélküliséget.

A frakcióvezető azt mondta, hogy a gazdaságpolitika a nagyjövedelműeket és a nagybefektetőket kedvezményezte, ezért fordulhatott elő, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés évei alatt sem nőttek érdemben a munkahelyek.
Leszögezte, hogy ez a bukott gazdaságpolitika azt is eredményezte, hogy a gazdaság végletesen kettészakadt, mert kialakult egy erős multinacionális szektor, miközben a hazai kis- és középvállalkozások azokban a szektorokban sem tartották a lépést, ahol a hagyományok ezt indokolták volna.

Véleménye szerint a Fidesz eközben - a választási kampányban tett ígéreteivel szemben - "folytatta Kóka János és Bokros Lajos bukott gazdaságfilozófiáját". A frakcióvezető azt mondta, hogy Magyarországon "nem gazdasági szabadságharc folyik", mert az a gazdaságpolitika amelyik beszáll a lefelé tartó adó- és bérversenybe, az ország gazdasági önrendelkezését számolja fel.

Hangsúlyozta, hogy ami az elmúlt hetekben Gyöngyöspatán és más kelet-magyarországi településeken történt, az nem pusztán közbiztonsági kérdés és nem csak a "roma - nem roma együttélés gyümölcse". Véleménye szerint ezeket a problémákat az a húsz éve tartó elhibázott gazdaságpolitika okozza, "amit sajnálatos módon a Fidesz nemcsak, hogy folytat, hanem brutálisan fel is erősít". Illúziónak nevezte azt, hogy pusztán rendőri fellépéssel el lehet tüntetni "a nyomort és a nyomorból kinövő különböző gyomvirágokat".

"Ez egy blöff" - foglalta össze, egy kérdésre válaszolva, az LMP-nek a szociális konzultációról alkotott véleményét Scheiring Gábor. Schiffer András hozzátette, azt ajánlja a miniszterelnöknek, hogy a vasutasoknak és buszsofőröknek küldjön ki egy kérdőívet arról, hogy egyetértenek-e a sztrájkjog korlátozásával.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk