Megjelent: 12 éve

Mérséklődik a munkanélküliség az EU-ban

Az erőteljes gazdasági növekedés következtében az Európai Unió országainak többségében a kilencvenes évek óta a legalacsonyabb szint felé tart a munkanélküliség. A legrosszabb foglalkoztatási mutatókkal jelenleg Lengyelország rendelkezik - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

images

images

A legfrissebb német, francia és brit foglalkoztatási adatok megerősítik, hogy az EU legnagyobb gazdaságaiban folytatódik a munkanélküliség mérséklődése. A német feldolgozóiparban márciusban 63 ezerrel több munkavállalót alkalmaztak, mint egy évvel korábban. Az állástalanok száma áprilisban hatéves mélypontot ért el, a ráta 9,2 százalék volt.

Franciaországban az első negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a magánszektorban a mezőgazdaságot nem számítva, így várhatóan tovább enyhül a munkanélküliség az országban. A ráta a februári 8,4-ről márciusban 8,3 százalékra apadt, ami 24 éve a legalacsonyabb arány.

Nagy-Britanniában 2005 októbere óta a legkedvezőbb adatot regisztrálták: áprilisban a szakértők által várt háromszorosával csökkent az állástalanok száma, arányuk 2,9-ről 2,8 százalékra esett.

Az eurózónában 1993 óta a legalacsonyabbra, 7,2 százalékra süllyedt a munkanélküliség márciusban a februári 7,3 százalék után. Az állástalanok száma ezzel 12,1 millióról 10,8 millióra esett. A foglalkoztatás 2000 óta tavaly nőtt a legerőteljesebben, és a várakozások szerint ez a tendencia folytatódik: 2006-2008-ban közel 9 millió új munkahely keletkezésére számítanak az EU-ban, ebből mintegy 6 millió az eurózónában várható.

A közép-európai régió három országában a gyors gazdasági növekedés hatására ugyancsak jó ütemben mérséklődik a munkanélküliség. Lengyelország így is sereghajtó az unióban: márciusban még mindig 14,4 százalékos volt a ráta. Szlovákiában márciusban 8,89, Csehországban áprilisban 6,8 százalékot regisztráltak. Magyarországon márciusban 7,5 százalékos volt a munkanélküliség - olvasható a Napi Gazdaságban.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter