Megjelent: 13 éve

Mérséklődik a munkanélküliség az EU-ban

Az erőteljes gazdasági növekedés következtében az Európai Unió országainak többségében a kilencvenes évek óta a legalacsonyabb szint felé tart a munkanélküliség. A legrosszabb foglalkoztatási mutatókkal jelenleg Lengyelország rendelkezik - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

images

A legfrissebb német, francia és brit foglalkoztatási adatok megerősítik, hogy az EU legnagyobb gazdaságaiban folytatódik a munkanélküliség mérséklődése. A német feldolgozóiparban márciusban 63 ezerrel több munkavállalót alkalmaztak, mint egy évvel korábban. Az állástalanok száma áprilisban hatéves mélypontot ért el, a ráta 9,2 százalék volt.

Franciaországban az első negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a magánszektorban a mezőgazdaságot nem számítva, így várhatóan tovább enyhül a munkanélküliség az országban. A ráta a februári 8,4-ről márciusban 8,3 százalékra apadt, ami 24 éve a legalacsonyabb arány.

Nagy-Britanniában 2005 októbere óta a legkedvezőbb adatot regisztrálták: áprilisban a szakértők által várt háromszorosával csökkent az állástalanok száma, arányuk 2,9-ről 2,8 százalékra esett.

Az eurózónában 1993 óta a legalacsonyabbra, 7,2 százalékra süllyedt a munkanélküliség márciusban a februári 7,3 százalék után. Az állástalanok száma ezzel 12,1 millióról 10,8 millióra esett. A foglalkoztatás 2000 óta tavaly nőtt a legerőteljesebben, és a várakozások szerint ez a tendencia folytatódik: 2006-2008-ban közel 9 millió új munkahely keletkezésére számítanak az EU-ban, ebből mintegy 6 millió az eurózónában várható.

A közép-európai régió három országában a gyors gazdasági növekedés hatására ugyancsak jó ütemben mérséklődik a munkanélküliség. Lengyelország így is sereghajtó az unióban: márciusban még mindig 14,4 százalékos volt a ráta. Szlovákiában márciusban 8,89, Csehországban áprilisban 6,8 százalékot regisztráltak. Magyarországon márciusban 7,5 százalékos volt a munkanélküliség - olvasható a Napi Gazdaságban.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter