Megjelent: 5 éve

"Mi tüntetünk, ti buktok" - hatalmas tömeg követeli a rendszerváltást

Több ezren demonstráltak a Nincs Hova Hátrálnunk elnevezésű tüntetésen kedden este Budapesten, ahol többek között új rendszerváltást követeltek, a tanárok pedig sztrájkot hirdettek - tudósít a Hvg.hu.

A tüntetés délután hatkor kezdődött a József Nádor téren, majd a tömeg átvonult a NAV-székház érintésével az Alkotmány utcába, a Kossuth térre.

A tömegben a netadós tüntetésekhez hasonlóan többségében fiatalok, középkorúak gyűltek össze. "Már kezdünk rutinos tüntetők lenni" - mondták többen az Index tudósítójának.

Olyan transzparenseket tartottak a magabsa a tüntetők, mint "Mi tüntetünk, ti buktok", "Hazugság helyett őszinte szembenézést", "Államilag irányított korrupció".

A Kossuth téren Mendrey László, a PDSZ elnöke bejelentette, hogy a tanárok sztrájkra készülnek. Mint mondta, már december 3-án eljuttatták a sztrájkköveteléseiket a miniszterelnöknek, akinek öt napon belül ki kellett volna jelölnie, hogy kivel tárgyaljanak, de ezt azóta sem tette meg. "Tisztelt miniszterelnök... úr. El... szúrta. Nem kicsit, nagyon. Legyen férfi és álljon ki!" - mondta Mendrey László. A tüntetők óriási üdvrivalgással fogadták a bejelentést.

A Hvg cikke Marek Bertramot, az egyik felszólalót idézte, aki feljelentést tett a választások előtti ajánlásokkal kapcsolatban. Mint mondta, egyértelmű bizonyítékokat csatolt a feljelentésétől, de mint közölte, kilenc hónapja semmilyen fejlemény sincs az üggyel kapcsolatban.
"Mondjuk ki végre: választási csalás történt és a saját magukra szabott választási rendszer szerint illegitim a kétharmad." Marek Bertram azt mondta, bár az ellenzék is tudott a választási csalásokról, mégis elfogadta a választás eredményét és asszisztál az áldemokráciához. "Követeljük, hogy vonuljanak ki a parlamentből" - mondta, majd hozzátette, rendszert kell váltani.

A budapesti megmozdulást több vidéki - Miskolc, Szeged, Szombathely, Pécs -, illetve külföldi - Bécs, New York, London - demonstráció is kísérte.

A vidéki nagyvárosokban párszázan követelték a kormány lemondását. A szervezők bejelentették, az első, 2015-ös nagy demonstráció január 2-án lesz az Opera előtt

A hivatalos tüntetés 21 órakor véget ért.

Index/Hvg
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter