Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Michiganben eltörölték a kötelező szakszervezeti tagságot

A michigani törvényhozás kedden megszavazta azokat a törvényeket, amelyek mind a közszolgálati, mind a magánszférában eltörlik a kötelező szakszervezeti tagságot.

Rick Snyder, Michigan republikánus kormányzója várhatóan napokon belül aláírja a jogszabályt, amivel az törvényerőre emelkedik. Ezzel az amerikai autógyártás fellegvára lesz a 24. olyan amerikai állam, amelyben megtiltották, hogy az alkalmazottakat kötelezhessék a szakszervezeti tagságra és a tagdíjfizetésre. A szakszervezetek befolyását ilyen módon alapvetően a déli államokban korlátozták, de a Közép-Nyugaton fogadtak már el hasonló szabályozást; elsőként Indianában, az év első felében.

A michigani fordulat az első értékelések szerint hatalmas vereség a munkavállalói érdekképviseletek, valamint a Demokrata Párt számára, amelynek a szakszervezetek a legfontosabb támogatói közé tartoznak. A lansingi Capitolium előtt kedden 12 ezren tiltakoztak a michigani honatyák határozata ellen. Az akció a két évvel ezelőtti wisconsini megmozdulásokra emlékeztetett, ahol a republikánusoknak szintén sikerült meggyengíteniük a közalkalmazotti szakszervezetek érdekérvényesítési potenciálját.

A republikánus képviselők szerint az új törvény nem korlátozza a szakszervezetek jogait, az érdekképviseleti vezetők ezzel szemben azt állítják, hogy az új jogszabály meggyengítette pozícióikat a kollektív béralkukon. Rámutattak, hogy a munkavállalóknak joguk van kilépni a szakszervezetekből.

A michigani republikánus honatyákat az bátorította a döntésre, hogy az elnökválasztással párhuzamosan megtartott novemberi népszavazáson megbukott a szakszervezeteknek az a kezdeményezése, hogy a kollektív béralkuhoz való jogot az állam alkotmányában rögzítsék.

A michigani demokrata és a szakszervezeti politikusok kilátásba helyezték, hogy az új törvényeket bíróságon támadják meg, vagy megpróbálják népszavazással megsemmisíttetni. A szakszervezetek jogainak korlátozását megszavazó republikánus képviselők választókörzeteiben szavazást kezdeményeznek majd a honatyák visszahívásáról.

Michigan területén összesen 700 olyan üzem működik, amelyet az autóipar éltet. Az állam munkavállalóinak 17,5 százaléka szakszervezeti tag; a szervezettség tekintetében Michigant csak New York, Alaszka, Hawaii és Washington állam előzi meg. Detroit körzetében található a General Motors, a Ford és a Chrysler főhadiszállása.

  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter