Megjelent: 15 éve

Milyen képzésekre kapják fel a fejüket a fejvadászok?

Növelik a szakmai felkészültséget, jól mutatnak az önéletrajzban és többnyire borsos áruk. Ez jellemző a nemzetközileg elismert továbbképzésekre, amelyekkel megalapozható a karrierépítés. Érdemes azonban azt is szem előtt tartani hogy a papír, a titulus mit sem ér, ha nincs mögötte valós tudás.

MBA: vezetői karrierhez fontos

Az üzleti életben az egyik legismertebb diploma az MBA, amelyet általában cégvezetők, vállalati közép- vagy felső vezetők végeznek el. A Master of Business Administration fokozat megszerzésének feltétele egy diploma és egy 1 vagy 2 éves MBA-kurzus elvégzése. Ugyan egyre több hazai és nyugat-európai üzleti iskola kínál MBA-t, érdemes alaposan mérlegelni, mielőtt ebbe belevágunk. A jó MBA-t elismert, az üzleti életben is bizonyított tanárok oktatják, kiscsoportos formában zajlik angol nyelven és a fókusz az elméleti képzés helyett az esettanulmányok megbeszélésén, a közös gondolkodáson van.

Nem tanácsos rögtön az első diploma megszerzése után elkezdeni, inkább néhány éves munka- és vezetői tapasztalattal a hátunk mögött. Mindazonáltal egy neves amerikai vagy nyugat-európai MBA belépést jelent az üzleti elitbe. Az éves tandíj az Egyesült Államok elit iskoláiban (például Wharton, Kellogg) 45-50 ezer dollár évente (10-11 millió forint), a hazai iskolák közül a nemzetközileg is jegyzett CEU Business School 20 ezer euróért (6 millió forint) kínálja MBA-jét egy évre. Az iskola kiválasztásánál érdemes az MBA-iskolák rangsorát tanulmányozni, például a Financial Times üzleti napilap éves összeállítását.

LL.M.: Ütőkártya jogászoknak

Megdobhatja a jogászok presztízsét és szakmai elismertségét a diploma után egy nyugat-európai vagy amerikai LL.M. kurzus elvégzése. Az LL.M. az angol Master of Law (a "jog mestere", latinul: Legum Magister) rövidítése. Posztgraduális, 2-4 féléves képzés, többnyire valamilyen szakterületre (például EU-jog, egészségügyi jog, gazdasági jog) teszi lehetővé a specializációt. Nemzetközi ügyvédi irodáknál, külföldi ügyfelekkel foglalkozó jogászoknál, ügyvédeknél, a diplomáciában kifejezetten előnyös az LLM megszerzése.

A felszedett tudás mellett jól mutat névjegykártyán, az önéletrajzban és annak a bizonyítéka, hogy a szakember egy jogterületet behatóan ismer és azt idegen nyelven tanulta. Az Egyesült Államokban az LL.M. után a következő fokozat a JSD (vagy SJD, DJS), Doctor of the Science of Law, amelyet az LLM birtokában lehet megszerezni. A neves angliai Cambridge University egy éves képzését 10 845 fontért (mintegy 3,5 millió forint) kínálja. Körülbelül ezren adják be jelentkezésüket és 200 hallgató kezdheti meg a tanulmányait.

ACCA: pénzügyi területen cseng jól

Közgazdászoknál, pénzügyeseknél, könyvelőknél a fejvadászok rendkívül jó néven veszik az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) meglétét az önéletrajzban. Ez a nemzetközi szakmai sztenderdeket bemutató szakmai továbbképzés-típus a külföldi pénzügyi gyakorlatra koncentrál. Mindvégig angol nyelven zajlik, és 15 különböző modulból áll. A tanfolyam struktúrája nyitott, a résztvevők e-learning formátumban is tanulhatnak. Egyik specialitása, hogy a hallgatóknak nem kell egyvégtében elsajátítaniuk az összes modult, hanem megszakításokkal is végezhetik. Egy ilyen képzésfolyam ára esetenként milliókra is rúghat: megnyugtató azonban, hogy a vállalatok - kiváltképp a nagy, nemzetközi könyvvizsgáló cégek - a legtehetségesebb munkatársaknak mindezt fizetik. Hasonló feltételekkel fut a főként a pénzügyi-számviteli vezetők, kontrollerek és könyvelők körében a CIMA (Chartered Institute of Management Accountants.).

Pénzügyesek körében ugyancsak jó pont az önéletrajzban az IFRS (International Financial Reporting Standard) megléte. Ez a képzés a külföldi partnervállalatok pénzügyi riportkészítési standardjait, országonként jellemző sajátosságait veszi górcső alá. A képzés költsége - általában fél éven át hétvégi elfoglaltsággal, jegyzetekkel és vizsgadíjjal átlagosan 700 ezer forint körül alakul.

Ami gyártásban presztízsképzés

Természetesen a mérnököknek is van módjuk színesíteni az önéletrajzukat jól csengő szakmai továbbképzésekkel. A gyártás, a termelés területén dolgozók körében presztízsképzésnek számít a LEAN, a KAISEN és a SIX-SYGMA. A 2 hónaptól akár fél évig terjedő időintervallumban, rendszerint hétvégén zajló képzések ára 200-300 ezer forintról indul. Ám az esetek többségében a tandíjat a munkáltató átvállalja.

Informatikában a Microsoft tanfolyamaira hajtanak

Az informatikai szektorban dolgozóknál a fejvadászok a Microsoft hivatalos szakmai továbbképzéseit (Microsoft Official Course, MOC) tartják hasznosnak. Főként akik az informatikai multi termékeivel foglalkoznak. Különösen azoknak ajánlottak, akik a későbbiekben minősítő vizsgát tennének Microsoft termékspecialista, (MCP), rendszeradminisztrátor (MCSA), rendszermérnök (MCSE), IT-szakértő (MCITP) vagy fejlesztői (MCPD) képesítéshez. Az előadások rendszerint magyarul zajlanak: a tananyagokhoz és a prezentációkhoz azonban nem árt némi angoltudás.

Elsősorban személyi asszisztensek, titkárnők, a számítógéppel felhasználói szinten foglalkozók körében mutat jól az ECDL-vizsga (European Computer Driving Licence) megszerzése, amit a világ 148 országában elismernek.

Takács Gabriella
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki... Teljes cikk

Megkéseltek több amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban - közölte az amerikai média és amerikai... Teljes cikk

Minden tizedik brit dolgozó korábban hagyja abba a munkát a jóidő miatt

Vannak olyan dolgozók, akik a betegszabadságukat is kiveszik, hogy élvezzék a jóidőt. Teljes cikk