Mindenki normát szeg a munkaügyi miniszter szerint"/>
Megjelent: 11 éve

Mindenki normát szeg a munkaügyi miniszter szerint

Herczog László megunta az egymásra mutogatást, ugyanakkor azt is leszögezte egy szakmai konferencián, hogy a munkanélküliség nem csak a kormány kudarca.

images

images

A munkanélküliség sokkal összetettebb jelenség annál, mintsem azt csak a kormány kudarcának lehetne nevezni - mondta Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter kedden Balatonvilágoson, a Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciájának megnyitóján.

Herczog László szerint a munkanélküliséget tekintve nagy gond az, hogy "a szereplők egymásra mutogatnak, a problémák okait mindig a másikban látják." "Nem vagy nehezen fogadjuk el, hogy verseny van, s alacsony a bizalom az állam, a parlament és a pártok iránt" - tette hozzá a miniszter.

A munkaügyi tárca vezetője szerint, ha "a vállalkozásokat, érdekképviseleteket és a személyeket nézzük, akkor mindenki normát szeg, s a szereplők megmagyarázzák, hogy ilyen járulékok, adók mellett nem lehet mást csinálni".

Szűcs Erika, miniszteri biztos, volt szociális és munkaügyi miniszter a konferencián az Út a munkához programról elmondta: az új rendszer bevezette a kötelező képzést a 35 év alattiak és nyolc általánossal nem rendelkezők számára, a munkára nem képesek számára pedig továbbra is a pénzbeli ellátást nyújtja. Rámutatott: 2009-ben az önkormányzatok a közfoglalkoztatási terveken keresztül egy évre előre megtervezték saját munkaadási lehetőségeiket, 2010-től a munkavállaló számára már nemcsak az önkormányzatok, hanem a közmunkatanács, a regionális munkaügyi központok, a vállalkozók és az uniós foglalkoztatásai programok jóval szélesebb munkakínálatot jelenthetnek. Ha folytatódik a program, akkor 2011-ben még inkább a piac szerint működik majd, és főképpen a vállalkozások munkaerőigényének a kielégítését fogja szolgálni.

Szűcs Erika elmondta: a 3170 önkormányzat közül csupán 42 nem csinált közfoglalkoztatási tervet. Hozzáfűzte: augusztusban és szeptemberben 90 ezer ember foglalkoztatását oldották meg. Kiemelte: amikor a program indult, akkor a rendszeres szociális segélyezettek száma 210 ezer volt, de ha mindenkit ide számítunk, akkor már a 700-800 ezer főt is elérte a segélyezettek száma.

Az Út a munkához program lényegében a munkanélküliség elől "a szociális ellátó rendszerbe menekült emberek" számára nyújt új lehetőségeket - fogalmazott a miniszteri biztos.

A tanácskozás kapcsán kiadott tájékoztató szerint idén 97 milliárd forintot biztosítottak a költségvetésben az Út a munkához program végrehajtására. Jövőre 110 milliárd forint hazai és 7,5 milliárd forint uniós pénzforrást juttat a kormány erre a célra. Ennek köszönhetően 2010-ben várhatóan havi átlagban 50-60 ezer embert foglalkoztatnak majd a program keretében.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter