Megjelent: 6 éve

Mindenkit eltartana a svájci állam

Hihetetlen gyorsasággal gyűlt össze Svájcban a garantált alapjövedelemről szóló népszavazáshoz szükséges aláírásmennyiség. A terv szerint a szerény megélhetést biztosító havi 2500 frankot mindenki megkapná, a gyerekek után pedig további 600 frank járna.

A 126 ezer nevet tartalmazó ívet pénteken nyújtották be a parlamentnek. Azonban ha a törvényhozás és a kormány mindent rendben talál, akkor is csak öt és fél éven belül kell az ügydöntő népszavazást megrendezni, így a döntés még sokáig elhúzódhat.

A kezdeményezők rendkívül optimisták. Svájcban ugyanis annak ellenére, hogy a világ egyik leggazdagabb országa, az átlagjövedelem emelkedése még az inflációt sem követte, miközben a leggazdagabbak vagyona egyre csak nő. Az egyenlőtlenségre pedig rendkívül érzékenyen reagálnak az emberek, így sokan támogatják a kezdeményezést. A svájciak márciusban például már a topmenedzserek fizetését is korlátozták hasonló módon.

Az ötlet támogatói azzal érvelnek, hogy a megélhetés nyomása alól felszabadult emberek több időt fordíthatnának újító tevékenységekre, családjukra, vagy olyan munkára, amelyben valóban kiteljesedhetnek. A kritikusok szerint az anyagi motiváció nélkül viszont sokan kevesebbel is beérnék, és lustálkodva élnék le az életüket. A másik, hogy mindezt miből finanszíroznák. A svájci GDP egyharmadát teszi ki az a 200 milliárd frank, amit évente kiosztanának. A szakszervezetek pedig még mindig inkább a minimálbér emeléséről szeretnének megegyezni.

Hasonló javaslatot tett nemrég Magyarországon egy hónappal ezelőtt Szili Katalin is.

Népszabadság Online
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter