Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Mintegy nyolcvan embert bocsát el a Mal Zrt.

Várhatóan 70-80 embert bocsát el a Mal Zrt. a halimbai bányabezárás miatt - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Kormányhivatal kedden.

Február 4-én a Mal Zrt. 196 főre vonatkozó csoportos létszámleépítési szándékát jelentette be a Veszprém Megyei Kormányhivatal Ajkai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségére; a leépítés szakaszosan történik, több ütemben - mondta Kapocsiné Kiss Bernadett kirendeltségvezető.

Hozzátette: a tervek szerint az érintettek egyharmadát a gyárban foglalkoztatják tovább, a másik harmadának más bányáknál keresnek helyet, így a leépítés során várhatóan 70-80 fő marad munka nélkül.

A kirendeltségvezető arról is tájékoztatott, hogy az elbocsátandó dolgozóknak az ajkai munkaügyi kirendeltség munkatársai a következő hetekben a helyszínen tartanak tájékoztatókat az aktuális álláslehetőségekről, támogatásokról, átképzésekről, az ellátási formákról és a tavasz folyamán a bejelentett új álláshelyekről.

Tóbel János, Halimba független polgármestere elmondta, hogy kedden a sajtóból megdöbbenve értesültek a bányabezárásról. Ismeretei szerint a bányában húsz ember dolgozott a településről.

A Mal Zrt. a település legnagyobb adófizetője volt az elmúlt 15 évben, így az elmaradó adóbevételeknek rendkívül káros hatása lesz. Erre alapozták a csatorna-beruházáshoz felvett 66 millió forintos hitel önrészének fizetését - jegyezte meg.
Kiemelte: Halimba fejlődését az ötvenes évektől kezdve egyértelműen a bauxitbányászat határozta meg, új intézmények épültek, a lakosság megkétszereződött. A bánya biztosította a fő megélhetést az ezerkétszáz lelkes településen hosszú időn keresztül, nincsen olyan család Halimbán, amely valamilyen módon ne kötődne a bauxitbányához - mondta a polgármester.

Szólt arról is, hogy tavaly év végén az önkormányzat vállalkozói fórumán a Mal képviselője arról tájékoztatta őket, hogy a kutatások szerint 2016-ig biztosított a bauxit kitermelése a bányából.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
További cikkek
32 ezer forinttal emeli a béreket az Auchan

Fix alapbéremelést hajt végre az Auchan Magyarország - közölte az áruházlánc. Teljes cikk

Kezdhetnek izgulni az Audi Hungária dolgozói, februárban startolnak a bértárgyalások

Február elején kezdődnek a bértárgyalások az Audi Hungariánál. A cél, hogy a bérek reálértéke ne csökkenjen. Teljes cikk

Folytatódik a zuhanás a tech szektorban, hatszáz munkahelyet szüntet meg a Spotify is

Az elmúlt hetekben a Meta több mint 11 ezer embert, az Alphabet 12 ezret küldött el, az Amazon, ami az Egyesült Államok második legnagyobb... Teljes cikk