Megjelent: 11 éve

"Mit kívánnak a magyar munkavállalók?"

A LIGA szerint elfogadhatatlan, hogy a válságot a munkavállalók és különösen a szakszervezetek elleni fokozott támadásokra használják fel - áll a sajtóanyagban.

A hétfői napon együttes ülést tartott az EDDSZ és a LIGA elnöksége. A testületek közösen áttekintették a gazdasági válság kapcsán kialakult helyzetet, különös tekintettel ennek a munkavállalókat, érintő következményeire.

Megállapították, hogy - a Visegrádi országok szakszervezeti vezetőinek prágai munkaértekezletén elfogadott nyilatkozatnak megfelelően - a munkavállalói érdekképviseleteknek hatékonyabban kell fellépniük azon folyamatok ellen, amik a munkavállalók helyzetét különösen hátrányosan érintik. Ennek megfelelően úgy látják, "elfogadhatatlan, hogy a válságot a munkavállalók és különösen a szakszervezetek elleni fokozott támadásokra használják fel, a jogos bérköveteléseikkel kapcsolatos hisztériakeltéstől kezdve azon keresztül, hogy megpróbálják hátrányos helyzetbe hozni őket a munkaügyi szabályozásban, egészen a szociális kiadások, így a közszolgáltatások drasztikus lefaragásáig" - áll a sajtóanyagban.

A jelenlegi helyzetben az érdekvédők elvárják a mindenkori magyar kormánytól, hogy teremtsenek stabil politikai és társadalmi hátteret a válságkezeléshez, tegyék meg mihamarabb a szükséges lépéseket a közvetlenül fenyegető veszélyekkel elhárítása érdekében, ugyanakkor mindezt a szociális partnerek bevonásával, a társadalmi költségek és közterhek méltányos elosztásával tegyék.

Tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság a rendszerváltás óta szenved a munkanélküliségtől és az alacsony foglalkoztatástól, ezért elsősorban gazdaságpolitikai fordulatot vár a szakszervezet, olyant, ami megőrzi a munkahelyeket és újakat is képes teremteni.

1. Milyen válságkezelő programot akar a LIGA?

Amitől növekedésnek indul a magyar nemzetgazdaság,
megszűnik a társadalom súlyos kettészakadása, az ország kikerül az adósságspirálból.

2. Milyen azonnal intézkedéseket várnak az érdekvédők az adósságcsapdába kerültek megsegítésére?

Azt, hogy, az állam hozzon létre egy állami szociális bankot, amely a kereskedelmi bankoktól átveszi a háztartások jelzálogalapú hitelezését, azt méltányos, kiszámítható és a lakosság számára kockázatmentes alapokra helyezi.

3. Milyen költségvetési politikát akarnak a szakszervezetek?

Ami kifejezi és megvalósítja a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljait (a társadalom többsége által támogatott), és ami a pazarlást megszünteti, továbbá a költségvetés kiadásaiból jelentős összeget képes megtakarítani anélkül, hogy a szociális támogatások csökkennének.

4. Milyen adópolitikát akar a LIGA?

Ami megfelel a közteherviselés elvének, és ami nem ad továbbra is indokolatlan előnyöket és kedvezményeket a tőkének, a tőkejövedelemből élőknek és ami nem ígér felelőtlenül adó - és járulékcsökkentést és nem veszélyezteti az állami feladatok fedezetét.

5. És végezetül milyen államot akarnak a szakszervezetek?

Ahol az állam nem a fogyasztást szervezi, hanem szabályoz és és irányít, ellenőriz és képes a nemzeti érdekeknek, a hazai adottságoknak megfelelő fejlesztéspolitika kidolgozására,
és ami biztosítja a tudásalapú gazdaság és társadalom megvalósítását, erőteljesen támogatja és összefogja a tudományos, kutató, fejlesztő és innovációs tevékenységeket.
A munkavállalói érdekképviseleteknek ebben a helyzetben mindent meg kell tenniük, hogy véleményüket és hangjukat felelősségüknek és a helyzet súlyosságának megfelelően hallassák.

Ennek érdekében a LIGA a jövőben is - a vele együttműködő szakszervezetekkel együtt - fellép mindazokkal a törekvésekkel szemben, amik a válság kezelésére alkalmatlanok, illetve ennek árát szükségtelenül vagy aránytalanul a munkavállalókra terhelnék. A LIGA és az EDDSZ a sikeres népszavazás elérése során kialakított együttműködésüket tovább kívánják építeni a civil társadalom szereplőivel is a közjó megvalósítása érdekében - áll a LIGA Szakszervezetek lapunknak eljuttatott közleményében.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk