Megjelent: 12 éve

"Mit kívánnak a magyar munkavállalók?"

A LIGA szerint elfogadhatatlan, hogy a válságot a munkavállalók és különösen a szakszervezetek elleni fokozott támadásokra használják fel - áll a sajtóanyagban.

A hétfői napon együttes ülést tartott az EDDSZ és a LIGA elnöksége. A testületek közösen áttekintették a gazdasági válság kapcsán kialakult helyzetet, különös tekintettel ennek a munkavállalókat, érintő következményeire.

Megállapították, hogy - a Visegrádi országok szakszervezeti vezetőinek prágai munkaértekezletén elfogadott nyilatkozatnak megfelelően - a munkavállalói érdekképviseleteknek hatékonyabban kell fellépniük azon folyamatok ellen, amik a munkavállalók helyzetét különösen hátrányosan érintik. Ennek megfelelően úgy látják, "elfogadhatatlan, hogy a válságot a munkavállalók és különösen a szakszervezetek elleni fokozott támadásokra használják fel, a jogos bérköveteléseikkel kapcsolatos hisztériakeltéstől kezdve azon keresztül, hogy megpróbálják hátrányos helyzetbe hozni őket a munkaügyi szabályozásban, egészen a szociális kiadások, így a közszolgáltatások drasztikus lefaragásáig" - áll a sajtóanyagban.

A jelenlegi helyzetben az érdekvédők elvárják a mindenkori magyar kormánytól, hogy teremtsenek stabil politikai és társadalmi hátteret a válságkezeléshez, tegyék meg mihamarabb a szükséges lépéseket a közvetlenül fenyegető veszélyekkel elhárítása érdekében, ugyanakkor mindezt a szociális partnerek bevonásával, a társadalmi költségek és közterhek méltányos elosztásával tegyék.

Tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság a rendszerváltás óta szenved a munkanélküliségtől és az alacsony foglalkoztatástól, ezért elsősorban gazdaságpolitikai fordulatot vár a szakszervezet, olyant, ami megőrzi a munkahelyeket és újakat is képes teremteni.

1. Milyen válságkezelő programot akar a LIGA?

Amitől növekedésnek indul a magyar nemzetgazdaság,
megszűnik a társadalom súlyos kettészakadása, az ország kikerül az adósságspirálból.

2. Milyen azonnal intézkedéseket várnak az érdekvédők az adósságcsapdába kerültek megsegítésére?

Azt, hogy, az állam hozzon létre egy állami szociális bankot, amely a kereskedelmi bankoktól átveszi a háztartások jelzálogalapú hitelezését, azt méltányos, kiszámítható és a lakosság számára kockázatmentes alapokra helyezi.

3. Milyen költségvetési politikát akarnak a szakszervezetek?

Ami kifejezi és megvalósítja a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljait (a társadalom többsége által támogatott), és ami a pazarlást megszünteti, továbbá a költségvetés kiadásaiból jelentős összeget képes megtakarítani anélkül, hogy a szociális támogatások csökkennének.

4. Milyen adópolitikát akar a LIGA?

Ami megfelel a közteherviselés elvének, és ami nem ad továbbra is indokolatlan előnyöket és kedvezményeket a tőkének, a tőkejövedelemből élőknek és ami nem ígér felelőtlenül adó - és járulékcsökkentést és nem veszélyezteti az állami feladatok fedezetét.

5. És végezetül milyen államot akarnak a szakszervezetek?

Ahol az állam nem a fogyasztást szervezi, hanem szabályoz és és irányít, ellenőriz és képes a nemzeti érdekeknek, a hazai adottságoknak megfelelő fejlesztéspolitika kidolgozására,
és ami biztosítja a tudásalapú gazdaság és társadalom megvalósítását, erőteljesen támogatja és összefogja a tudományos, kutató, fejlesztő és innovációs tevékenységeket.
A munkavállalói érdekképviseleteknek ebben a helyzetben mindent meg kell tenniük, hogy véleményüket és hangjukat felelősségüknek és a helyzet súlyosságának megfelelően hallassák.

Ennek érdekében a LIGA a jövőben is - a vele együttműködő szakszervezetekkel együtt - fellép mindazokkal a törekvésekkel szemben, amik a válság kezelésére alkalmatlanok, illetve ennek árát szükségtelenül vagy aránytalanul a munkavállalókra terhelnék. A LIGA és az EDDSZ a sikeres népszavazás elérése során kialakított együttműködésüket tovább kívánják építeni a civil társadalom szereplőivel is a közjó megvalósítása érdekében - áll a LIGA Szakszervezetek lapunknak eljuttatott közleményében.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezen a településen volt a legmagasabb az átlagfizetés hazánkban

A fővároson belül a budaiak átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél 2019-ben -derül ki a GKI elemzéséből. Teljes cikk

20 százalékkal is kevesebb lehet a magyar átlagbér a hivatalosan közöltnél

A KSH kimutatása nem számolja sem a kis cégek dolgozóinak bérét, sem a részmunkaidőben foglalkozatottak fizetését. Teljes cikk

Óriási az érdeklődés a munkásszálló-építési támogatás iránt

Az ötmilliárd forintos keretösszegű programmal a munkavállalók mobilitását igyekeznek segíteni. Teljes cikk