kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

"Mit kívánnak a magyar munkavállalók?"

A LIGA szerint elfogadhatatlan, hogy a válságot a munkavállalók és különösen a szakszervezetek elleni fokozott támadásokra használják fel - áll a sajtóanyagban.

A hétfői napon együttes ülést tartott az EDDSZ és a LIGA elnöksége. A testületek közösen áttekintették a gazdasági válság kapcsán kialakult helyzetet, különös tekintettel ennek a munkavállalókat, érintő következményeire.

Megállapították, hogy - a Visegrádi országok szakszervezeti vezetőinek prágai munkaértekezletén elfogadott nyilatkozatnak megfelelően - a munkavállalói érdekképviseleteknek hatékonyabban kell fellépniük azon folyamatok ellen, amik a munkavállalók helyzetét különösen hátrányosan érintik. Ennek megfelelően úgy látják, "elfogadhatatlan, hogy a válságot a munkavállalók és különösen a szakszervezetek elleni fokozott támadásokra használják fel, a jogos bérköveteléseikkel kapcsolatos hisztériakeltéstől kezdve azon keresztül, hogy megpróbálják hátrányos helyzetbe hozni őket a munkaügyi szabályozásban, egészen a szociális kiadások, így a közszolgáltatások drasztikus lefaragásáig" - áll a sajtóanyagban.

A jelenlegi helyzetben az érdekvédők elvárják a mindenkori magyar kormánytól, hogy teremtsenek stabil politikai és társadalmi hátteret a válságkezeléshez, tegyék meg mihamarabb a szükséges lépéseket a közvetlenül fenyegető veszélyekkel elhárítása érdekében, ugyanakkor mindezt a szociális partnerek bevonásával, a társadalmi költségek és közterhek méltányos elosztásával tegyék.

Tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság a rendszerváltás óta szenved a munkanélküliségtől és az alacsony foglalkoztatástól, ezért elsősorban gazdaságpolitikai fordulatot vár a szakszervezet, olyant, ami megőrzi a munkahelyeket és újakat is képes teremteni.

1. Milyen válságkezelő programot akar a LIGA?

Amitől növekedésnek indul a magyar nemzetgazdaság,
megszűnik a társadalom súlyos kettészakadása, az ország kikerül az adósságspirálból.

2. Milyen azonnal intézkedéseket várnak az érdekvédők az adósságcsapdába kerültek megsegítésére?

Azt, hogy, az állam hozzon létre egy állami szociális bankot, amely a kereskedelmi bankoktól átveszi a háztartások jelzálogalapú hitelezését, azt méltányos, kiszámítható és a lakosság számára kockázatmentes alapokra helyezi.

3. Milyen költségvetési politikát akarnak a szakszervezetek?

Ami kifejezi és megvalósítja a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljait (a társadalom többsége által támogatott), és ami a pazarlást megszünteti, továbbá a költségvetés kiadásaiból jelentős összeget képes megtakarítani anélkül, hogy a szociális támogatások csökkennének.

4. Milyen adópolitikát akar a LIGA?

Ami megfelel a közteherviselés elvének, és ami nem ad továbbra is indokolatlan előnyöket és kedvezményeket a tőkének, a tőkejövedelemből élőknek és ami nem ígér felelőtlenül adó - és járulékcsökkentést és nem veszélyezteti az állami feladatok fedezetét.

5. És végezetül milyen államot akarnak a szakszervezetek?

Ahol az állam nem a fogyasztást szervezi, hanem szabályoz és és irányít, ellenőriz és képes a nemzeti érdekeknek, a hazai adottságoknak megfelelő fejlesztéspolitika kidolgozására,
és ami biztosítja a tudásalapú gazdaság és társadalom megvalósítását, erőteljesen támogatja és összefogja a tudományos, kutató, fejlesztő és innovációs tevékenységeket.
A munkavállalói érdekképviseleteknek ebben a helyzetben mindent meg kell tenniük, hogy véleményüket és hangjukat felelősségüknek és a helyzet súlyosságának megfelelően hallassák.

Ennek érdekében a LIGA a jövőben is - a vele együttműködő szakszervezetekkel együtt - fellép mindazokkal a törekvésekkel szemben, amik a válság kezelésére alkalmatlanok, illetve ennek árát szükségtelenül vagy aránytalanul a munkavállalókra terhelnék. A LIGA és az EDDSZ a sikeres népszavazás elérése során kialakított együttműködésüket tovább kívánják építeni a civil társadalom szereplőivel is a közjó megvalósítása érdekében - áll a LIGA Szakszervezetek lapunknak eljuttatott közleményében.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kitartó optimizmus a turisztikai szektorban

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai... Teljes cikk

A rossz testtartás a munkahelyi termelékenységre is hatással lehet

A felmérésben megkérdezettek 39%-a végzi íróasztal mellett a munkáját, amikor távolról dolgozik. Teljes cikk

Vannak tanárok, akik csak most kapták meg a járvány miatt járó táppénz-kiegészítést

Több pedagógusnak is több mint két évet kellett várnia, hogy megkapja a teljes táppénzt. Teljes cikk