Mit tehet egy munkanélküli, akinek a tb sem jár?"/>
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Mit tehet egy munkanélküli, akinek a tb sem jár?

Ha valaki munkanélküli, nem jár utána a tb-támogatás, kivéve, ha egy hozzátartozója után jogosult rá. Ha nem intézkedik időben, fizetni kell egy esetleges műtétet. Újabb beszámoló a munkanélküliek megpróbáltatásairól, és a megoldásokról.

Munkanélküliség szempontjából a diplomások vannak a legnehezebb helyzetben, a munkaügyi kirendeltség munkatársának tájékoztatása szerint egy jó szakmunkásnak kell a legkevésbé foglalkoznia ilyen és ehhez hasonló problémákkal. Ami segíthet, az az önbizalom, az ismeretségi kör, illetve START-program, az Európai Szociális Alaptól jövő és egyéb támogatások. A FigyelőNetnek a munkanélküliség megpróbáltatásairól beszámoló fiatal Zsófi újabb tapasztalatokkal és információkkal gazdagodott.

Nem jár a tb

A GYES alanyi jogon jár, a GYED minimum 200 napos igazolt munkavégzés után, jövedelem-arányosan kapható, de a társadalombiztosítás nyújtotta ellátás akkor sem jár, ha valaki regisztrált munkanélküli. Körzeti orvosi ellátást igénybe lehet ugyan venni, de egy műtét, vagy szülés költségeit ki kell fizetni, amennyiben senki nem fizeti utánunk a társadalombiztosítási adót.
Az Egészségbiztosítási Pénztár munkatársa a FigyelőNet megkeresésére adott válasza szerint a problémát kétféleképpen lehet megoldani: az első lehetőség, hogy amennyiben a munkanélküli olyasvalakivel lakik egy háztartásban – legyen az szülő, élettárs, vagy nyugdíjas nagymama – akinek van állandó jövedelme, akkor a munkanélküli az ő jogán jogosult az ellátásra. Ehhez be kell menni az Egészségbiztosítási Pénztárhoz, a Teve utca 1. szám alá, ahol az A-C épületben az 1. ügyfélszolgálati irodában ki kell tölteni és leadni egy „eltartott hozzátartozói nyilatkozatot". A másik lehetőség, amennyiben a munkanélküli nem lakik egy háztartásban olyannal, aki rendszeres jövedelemmel rendelkezik, akkor egy más típusú szerződést kell kötni az Egészségbiztosítási Pénztárral, és a mindenkori minimálbér 15 százalékának havi befizetésével válhatunk jogosultakká az egészségügyi ellátásra. Fontos a két megoldás valamelyikét minél hamarabb elintézni, ugyanis az Ifjúsági Munkaügyi Központ egyik dolgozója szerint már volt arra példa, hogy meg kellett műteni valakit, aki munkanélküli státuszban volt, de nem járt a Teve utcában ez ügyben az operáció előtt, így, bár nem rendelkezett jövedelemmel, ki kellett fizetnie a műtéti költségeket.

Lapunk megkérdezett egy körzeti orvost, hogyan járnak el a munkanélküliek esetében. „A mi feladatunk az, hogy a betegségekkel foglalkozzunk. Abba, hogy valaki tb támogatott-e, vagy sem, nem látunk bele, ezt orvosilag nem tudjuk ellenőrizni. Ugyanúgy járunk el a munkanélküliek esetében is, mint a többi betegnél: megvizsgáljuk, ha kell, felírjuk a gyógyszert, írunk beutalót". Elvileg a TAJ-kártyából kiderül, támogatott-e a személy, de a körzeti orvos szerint a gyógyszerészek ugyanúgy nem tudják ellenőrizni, hogy jár-e a támogatás.

Diplomásoknak a legnehezebb munkát találni

A munkanélküliek közül a diplomások helyezkednek el a legnehezebben. Az Ifjúsági Munkaügyi Központ egyik munkatársa szerint a frissdiplomásoknak átlagosan legalább fél évet kell várnia addig, mire lehetőségük nyílik valahol elhelyezkedni, de van olyan regisztráltjuk is, aki már két éve keres munkát – sikertelenül. Tapasztalataik szerint egy jó szakmunkásképzéssel könnyen el lehet helyezkedni, míg a diplomásoknak egyre nehezebb a helyzete. Nem csak azokban a zártkörű szakmákban, ahova szinte kizárólag ismeretség útján lehet bekerülni, mint például a média, vagy a jog, „mindenből túlképzés van" – mondta a munkatárs. „Egyre több közgazdász regisztrál be hozzánk, de nagyon sok a bölcsész is, mérnökök is keresnek itt állást, sőt, ami korábban sosem fordult elő: orvos is jelentkezett".

Az irodában főként adminisztrációs jellegű munkákhoz tudják juttatni a diplomásokat, de – mint mondták – nagyon sok bölcsész megy el hamburgert sütni, a megélhetési kényszer miatt. Az iroda munkatársai azt javasolják ügyfeleiknek, hogy próbálkozzanak meg azzal is, hogy képzettségüknél alacsonyabb szintű álláslehetőséget pályáznak meg. Ugyan nagyon sok esetben ilyenkor a válasz annyi, hogy „túlképzettsége miatt ez a munkakör nem felel meg Önnek", de ilyenkor hangsúlyozni kell, hogy tisztában vagyunk a munkaerő-piaci helyzettel, és szívesen végeznénk ezt a munkát, nem kérnénk több pénzt érte, mint a diplomával nem rendelkező jelentkezők. Legtöbbször ugyanis az a valódi oka a visszautasításnak, hogy félnek, hogy a magasabban képzett személyt több pénzért kellene foglalkoztatni.

Ami fontos: önbizalom és ismerősök

Mivel az álláslehetőségeknek alig 25 százalékát hirdetik meg, így a Munkaügyi Központban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy önbizalmat adjanak ahhoz, hogy ügyfeleik hirdetés nélkül is meg merjék keresni a kívánt cégeket, valamint arra, hogy ha lehet, „erőszakolják ki" a személyes találkozást.

Az Ifjúsági Irodában a személyes tanácsadás során segítenek a motivációs levél és az önéletrajz megírásában is, kaphatunk könyvet, listát a fejvadászcégekről, de a legfontosabb talán az a kis papír, amin a munkáltatók és a munkavállalók álláshely-betöltésre vonatkozó módszereiket rangsorolják:

A tanulságos kis táblázat alapján arra hívják fel a figyelmet: ne szégyelljünk segítséget kérni ismerőstől, rokontól, vagy a szomszéd néni unokahúgától, mert elsősorban így lehet bekerülni kívülről egy céghez, valamint arra, hogy merjük magunktól felkeresni a vállalatokat, mert ami az egyik legtöbbet segíthet: jókor lenni jó helyen. A szerencsén kívül persze fontos faktor a személyes találkozás is, ugyanis egy szimpatikus fellépés, egy személyes élményen alapuló benyomás sokat lendíthet ügyünkön.

Follow hrportal_hu on Twitter

Ez érdekli legjobban a magyar munkavállalót

Mennyi bér jár a fizetett ünnepnapokra? Mennyi a felmondási idő? Kaphatok-e utazási kedvezményt? Utál a kollégám - elkészült oldalunk toplistája szakértőinknek leggyakrabban feltett, és az egyedi eseteken túl a mások számára is legérdekesebb, leghasznosabb kérdésekből és válaszokból. tovább..

  További cikkek
  Hétszáznál is több képviselője lesz a német parlamentnek

  Történelmi csúcson a Bundestag létszáma: minden korábbinál nagyobb létszámú szövetségi parlament alakul Németországban a vasárnapi választások... Teljes cikk

  Londonban is gondok vannak az Uber-rel

  Nem hosszabbítja meg az illetékes londoni közlekedési hatóság az Uber egy hét múlva lejáró taxiszolgáltatási engedélyét. Közbiztonsági... Teljes cikk

  Fontos őszi dátumok 2017-ben

  Mikor lesz az őszi szünet? Mikor kezdődik az őszi érettségi időszak? Mikor állítjuk át az órát? - ezeket gyűjtötte össze az eduline.hu oldal. Teljes cikk

  Az EU-ban átlagosan 35,6 évet kell dolgozni

  Az Eurostat felméréséből kiderül az Európai Unió tagállamaiban a 15 éves munkaképes lakosság várhatóan munkában töltött éveinek száma... Teljes cikk

  Megszületett az ítélet a buszsofőr ügyében

  Két év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság kedden, nem jogerősen azt a buszsofőrt, aki halálos közúti... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár