Megjelent: 11 éve

MSZOE: az iskolák nem fogadják el az iskolakezdési támogatást

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a munkáltató a közoktatásban tanuló gyermek számára 20 700 forint értékig egyszeri adómentes iskolakezdési támogatás adhat a szülő vagy a vele közös háztartásban élő házastárs útján. A támogatás gyermekenként adható, akár mindkét szülőnek. Házastársak esetén a két "szülő" külön-külön is kaphat iskolakezdési támogatást, akkor is, ha egy munkahelyen dolgoznak, összesen akár 41400 forintot. (Kérni lehet, de nem kötelező adni.)

A munkáltatói iskolakezdési támogatást a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására lehet fordítani. A vásárlásról szóló számlát a munkaadó nevére kell kiállítani. A munkáltató tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosító utalványt is adhat a szülőknek, amelyet országosan 11000 üzletben - hipermarketek, szupermarketek, könyvesboltok, papír-írószer üzletek, valamint ruházati üzletek, sportboltok - lehet beváltani. A számla ellenében vagy utalványra kapott támogatás a szülő, illetve házastársa számára nem minősül jövedelemnek, ezért adó- és járulékmentes.

A kistelepüléseken élő szülők kifogásolják, hogy több kilométer távolságra van olyan kiemelt üzlet, ahol beválthatják az iskolakezdési utalványt, mert a helyi vállalkozók nem kötöttek szerződést az utalványt kibocsátó cégekkel, a számukra magas kezelési díjak miatt. A szülők többsége szeretné tankönyvvásárlásra fordítani a munkáltatójától kapott iskolakezdési támogatást, de az iskolák nem fogadják el az utalványt, ezért sokszor szükségtelen dolgokra kénytelenek felhasználni a támogatás összegét.

Javaslat a megoldásra

Az MSZOE felkéri az iskolákat, fogadják el a munkáltatók által kiadott vásárlási utalványokat. Ne kényszerítsék a szülőket, hogy saját zsebükből fizessék ki a tankönyvcsomag árát, amikor munkáltatójuk jelentős összeggel járul hozzá iskolakezdési kiadásaikhoz. Az MSZOE javasolja az Oktatási és Kulturális Minisztérium illetékeseinek, hogy intézkedjenek arról, hogy az iskolák legyenek kötelesek elfogadni a különböző cégek iskolakezdési támogatáshoz kiadott utalványait.

Javasolják továbbá a pénzügyminiszternek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény hatályának kiterjesztését minden nevelésre jogosultra, ha a szülők helyett nevelik a gyermeket; valamint, hogy a kisvállalkozók saját gyermekük után is elszámolhassák költségként az iskolakezdési támogatást.

Országos Sajtószolgálat
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit fizetnek egy utcaseprőnek az V. kerületben

Hirdetésben keres járdatakarítókat a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. Teljes cikk

Egy felmérés szerint Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak a jövedelmükhöz képest

Hitelszabadság szempontjából hazánk az első helyen áll Európában az Intrum felmérése alapján. Teljes cikk

Karácsony Gergely is megszólalt a lehetséges BKV-sztrájk kapcsán

A főpolgármester szerint a 15 százalékos béremelést nem fogják tudni megadni a BKV-dolgozóknak, de szerinte nem lesz sztrájk. Teljes cikk