Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

MSZP: növekvő jövedelmi különbségek, csökkenő foglalkoztatottság

A kormányváltás óta hét és félszeresről kilencszeresre nőtt a társadalom leggazdagabb és legszegényebb tíz százaléka közötti jövedelmi különbség - mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

images

Hozzátette: 4,5 millióan élnek a létminimum és több mint 1,5 millióan a szegénységi küszöb alatt.

A parlament foglalkoztatási bizottságát vezető szocialista politikus elmondta: a tavalyi év végén 3 millió 771 ezer embernek volt munkaviszonyból származó bérjövedelme, több mint egyharmaduk, 1 millió 263 ezren minimálbért vagy annál kevesebb kerestek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a minimálbérből vagy kevesebből élők aránya folyamatosan nőtt az elmúlt három évben. De nőtt azok száma is, akik évente hatmillió forintnál többet keresnek. Ezzel, a kormány adópolitikájával függ össze, hogy a kormányváltás óta tovább nőttek a jövedelmi különbségek - folytatta.

Gúr Nándor kiemelte, hogy 2010 óta nagyjából ötezer forinttal csökkent a minimálbér vásárlóereje. Beszélt arról is, hogy 49 ezer forintos éhbérért dolgoztatják a közmunkásokat, a kormány pedig a választáshoz közeledve 200 ezer embernek ígér téli közmunkát, a többszörösének, mint az előző években.

Az MSZP-s politikus újólag beszélt arról, hogy kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint 2008-ban, a pénzügyi-gazdasági válság kezdetén vagy a kormányváltást követő első negyedévben. Ezt azzal magyarázta, hogy a foglalkoztatottsági statisztikákban azok is szerepelnek, akik kevesebb mint egy éve dolgoznak külföldön. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy 2011-ről 2012-re csaknem 30 százalékkal - 25 ezer fővel - nőtt a magyarok részaránya a németországi munkavállalók között, és így már több mint százezren vannak.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter