Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Munkahelyek ezrei szűnhetnek meg a mezőgazdaságban

Sok kárt okozott a szélsőséges időjárás a mezőgazdaságban és bizonytalansághoz vezetett a vidékfejlesztési miniszter kijelentése - véli a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

images

Ács József, a gabonatermesztők országos választmányának elnöke szerdán Budapesten egy szakmai tanácskozáson az MTI-nek elmondta: ennél konkrétabb termésbecslésbe nem kíván bocsátkozni, mert a betakarítható búza mennyiségét sok tényező befolyásolja. Hozzátette, az idén is "meglesz az ország kenyérnek valója, és még kivitelre is jut".

A tavaszi vetésű növényeknek jót tett a csapadék. A kukoricából és a napraforgóból a szakértők szerint rekord körüli termés várható a növények mostani állapotát tekintve. A kukorica vetésterülete 1,2 millió hektár, a napraforgóé pedig ennek a fele. Az utóbbi napok viharai ugyanakkor az elnök szerint főként az ország déli területein okoztak károkat, kisebb körzetekben sávosan.

A választmányi tagok szerint országosan inkább a szárazság okozza a nagyobb gondot a gazdálkodóknak. A szélsőséges időjárási körülmények - azaz az aszály és a fagy - leginkább a repcét viselte meg. Van olyan térség az országban, ahol az elvetett terület 70 százaléka kipusztult.

A szélsőséges időjárás miatt az őszi búza hozamai is igen eltérőek lesznek az országban. Van, ahol hektáronként 3 tonnát alig meghaladó mennyiséggel számolnak átlagosan, míg más régióban az átlag várhatóan a 4 tonnát is meghaladja hektáronként. Más kalászosokra - például az árpára - ugyanilyen arányú hozameltéréseket prognosztizálnak a szakemberek.

Tóth István, a MOSZ titkára arról is beszélt az MTI-nek, hogy a vidékfejlesztési miniszter kijelentése, miszerint az 500 hektár feletti területen gazdálkodók birtoka nagybirtoknak számít - és állami támogatást sem kaphat - bizonytalanságot okozott az ágazatban. Ennek súlyos gazdasági hatásai lehet - értékeli a MOSZ titkára. Szerinte emiatt például csökkenhet az agrárium hozzájárulása a GDP-hez, fejlesztések maradhatnak el, munkahelyek ezrei szűnhetnek meg. Ezért ezt a kijelentését a miniszternek tisztáznia kell - mondta Tóth István.

A MOSZ titkárának állításaira reagálva a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI megkeresésére közölte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Lakitelken a nagybirtokokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy az állami földek hasznosításánál az államnak nem az 1.200 hektárnál nagyobb területtel rendelkező cégeket és magánszemélyeket kell támogatnia. A kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, s nem a nagybirtok-koncentráció elősegítése.

A miniszter beszédében állami támogatásról szó sem volt. A kormány és a vidékfejlesztési tárca minden esetben a jogszabályoknak megfelelően jár el az agártámogatások odaítélésénél - olvasható a VM közleményében.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter