Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Munkahelyteremtést sürget az IMF az Arab-öböl országaiban

Munkahelyteremtést sürget a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az Arab-öböl országaiban. Ahmed Maszúd, az IMF regionális igazgatója szerint a legtöbb arab ország már rájött, hogy az emberek állami szférában való alkalmazása nem javítja a termelékenységet, ezért a magánszektort kell erősíteni - írta a londoni Financial Times napilap.

images

images

Ahmed Maszúd kedden Dubajban tartott sajtótájékoztatóján ismertette az IMF új számításait. Az adatok alapján a régióban 2016-ig 600 ezer munkahely jön létre a magánszektorban, de 1,6 millió új munkavállaló fog megjelenni a munkaerőpiacon.

Az igazgató szerint az egymilliós különbséget a két statisztika között csak a magánszektor állásteremtési képességének támogatásával lehet áthidalni. A közszférában való foglalkoztatottság növelése nem hatékony, és nem csökkenti érdemben a munkanélküliséget.

A Financial Times szerint az IMF felszólította a régió országait, hogy léptessenek életbe átfogó reformokat, korlátozzák a közszférában a maximális fizetéseket és a felvehető emberek számát. Ugyanilyen fontos a magánszféra támogatása és a közoktatás fejlesztése, hogy a helyi lakosok könnyebben találjanak munkát a magánszektorban. Most csak a munkavállalók 12 százalékát teszik ki a helybéliek a privátszektorban.

Az öböl menti országokban az elmúlt időszakban fokozott szigorral léptek fel az illegális bevándorlók ellen. A bevándorlók elleni fellépés elvileg több munkahelyet szabadít fel a helyi lakosoknak. Közgazdászok szerint azonban erősen kétséges, hogy a helyi arabok mennyire fogják átvállalni azokat a gyakran alacsony presztízsű munkákat, amiket a bevándorlók végeztek.

A munkahelyteremtésben kiemelt szerepe van a magánszektorban az olajiparon kívül ágazatoknak, de az IMF szerint ezek az iparágak csak 4,5 százalékkal fognak növekedni 2014-ben. A világ többi részén a fejlődő gazdaságú országokban átlagosan 5 százalékos lesz ezeknek az ágazatoknak a növekedése, tehát az öböl menti régió le fog maradni.

Az IMF arra is felhívta a figyelmet, hogy 2016-ra komoly gondot fog okozni az öböl menti országok költségvetési hiánya. A régió 11 olajexportáló országának már deficites a költségvetése, és ez az arány csak növekedni fog. Sok helyen hordónként 90 dollár fölötti olajár kell, hogy egyensúlyban legyen egy adott ország költségvetése, de Irak vagy Bahrein számára ez a szint is alacsony lesz.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
10 millió fontot költ béremelésre a Lidl

Az órabérek emelése 19 ezer dolgozót érint a nagy-britanniai áruházakban - adta hírül a brit Retail Gazette portál. Teljes cikk

Tovább folytatják a sztrájkot az oktatási dolgozók Horvátországban

Határozatlan időre általános sztrájkba léptek az oktatási dolgozók Horvátországban, miután 27 napja úgynevezett gördülő sztrájkot tartottak,... Teljes cikk

Az alacsony bérek és a korrupció miatt mennek külföldre a horvátok

A megkérdezettek 7,1 százaléka a kevéssé inspiráló munkakörnyezet miatt távozott az országból. Teljes cikk