Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Munkahelyteremtést sürget az IMF az Arab-öböl országaiban

Munkahelyteremtést sürget a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az Arab-öböl országaiban. Ahmed Maszúd, az IMF regionális igazgatója szerint a legtöbb arab ország már rájött, hogy az emberek állami szférában való alkalmazása nem javítja a termelékenységet, ezért a magánszektort kell erősíteni - írta a londoni Financial Times napilap.

images

images

Ahmed Maszúd kedden Dubajban tartott sajtótájékoztatóján ismertette az IMF új számításait. Az adatok alapján a régióban 2016-ig 600 ezer munkahely jön létre a magánszektorban, de 1,6 millió új munkavállaló fog megjelenni a munkaerőpiacon.

Az igazgató szerint az egymilliós különbséget a két statisztika között csak a magánszektor állásteremtési képességének támogatásával lehet áthidalni. A közszférában való foglalkoztatottság növelése nem hatékony, és nem csökkenti érdemben a munkanélküliséget.

A Financial Times szerint az IMF felszólította a régió országait, hogy léptessenek életbe átfogó reformokat, korlátozzák a közszférában a maximális fizetéseket és a felvehető emberek számát. Ugyanilyen fontos a magánszféra támogatása és a közoktatás fejlesztése, hogy a helyi lakosok könnyebben találjanak munkát a magánszektorban. Most csak a munkavállalók 12 százalékát teszik ki a helybéliek a privátszektorban.

Az öböl menti országokban az elmúlt időszakban fokozott szigorral léptek fel az illegális bevándorlók ellen. A bevándorlók elleni fellépés elvileg több munkahelyet szabadít fel a helyi lakosoknak. Közgazdászok szerint azonban erősen kétséges, hogy a helyi arabok mennyire fogják átvállalni azokat a gyakran alacsony presztízsű munkákat, amiket a bevándorlók végeztek.

A munkahelyteremtésben kiemelt szerepe van a magánszektorban az olajiparon kívül ágazatoknak, de az IMF szerint ezek az iparágak csak 4,5 százalékkal fognak növekedni 2014-ben. A világ többi részén a fejlődő gazdaságú országokban átlagosan 5 százalékos lesz ezeknek az ágazatoknak a növekedése, tehát az öböl menti régió le fog maradni.

Az IMF arra is felhívta a figyelmet, hogy 2016-ra komoly gondot fog okozni az öböl menti országok költségvetési hiánya. A régió 11 olajexportáló országának már deficites a költségvetése, és ez az arány csak növekedni fog. Sok helyen hordónként 90 dollár fölötti olajár kell, hogy egyensúlyban legyen egy adott ország költségvetése, de Irak vagy Bahrein számára ez a szint is alacsony lesz.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre súlyosabb a mozdonyvezetőhiány Németországban

Beteg-, és idősápolókat is előbb találnak Németországban, mint mozdonyvezetőket. Teljes cikk

12 milliárd dollárt utaltak haza tavaly a külföldön dolgozó ukránok

A jegybank adatai szerint tavaly a legtöbb átutalás az Egyesült Államokból és Izraelből érkezett Ukrajnába. Teljes cikk

A szlovák kormány elfogadta a 13. havi nyugdíjat

Peter Pellegrini azt nem árulta el, hogy miből teremtenék elő a 13. havi nyugdíjhoz szükséges egymilliárd eurós összeget. Teljes cikk