Megjelent: 10 éve

Munkáltatói jogsértésekre figyelmeztet a Fiatalok Ligája

Egyre több olyan esetről hallani, hogy jogsértés történik, illetve jogsértés gyanúja merül fel egy-egy szakszervezeti nyomásgyakorló akció során magyarországi cégek külföldi tulajdonosai részéről.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság - a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) és a Légiközlekedési Dolgozók Egyesült Szakszervezetének (LESZ) közös keresete alapján - tegnapi ítéletében kimondta, hogy a 2008. decemberi sztrájk során behívott görög munkavállalók alkalmazása jogsértő volt, az beleütközik a sztrájktörvény 1. § (2) bekezdésébe, amely tiltja, hogy a munkáltató a jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozókkal szemben a munkabeszüntetés befejezését célzó kényszerítő eszközökkel lépjen fel - olvasható a Fiatalok Ligája közleményében.

Mint írják, feljelentette a szakszervezet a Bridgestone tatabányai vezetését, mert sorozatos törvénytelenséget tapasztaltak a cégen belül. Nem fizetnek például egy munkahelyi ártalom miatt leszázalékolás előtt álló dolgozójuknak, ráadásul nem engedték, hogy a sértett jogi képviselője, a szakszervezet delegáltja is jelen legyen az egyezkedő tárgyalásokon. A szakszervezeti tagok egyébként is félelemben élnek a gumigyártó cégnél, eddig ugyanis többségében olyan dolgozókat rúgtak ki, akiknek a béréből tagdíjat vontak, vagyis bizonyítottan a szervezethez tartoznak.

Írásbeli figyelmeztetésben részesítette a május 8-i LIGA sztrájkban résztvevő alkalmazottakat a Tesco, emiatt bírósághoz fordult a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. (A Győri Munkaügyi Bíróság ma tartja az első tárgyalását)

Igaz ezek egyedi példák, mégis jelzik, hogy egyes magyarországi cégek külföldi tulajdonosai úgy érzik, csak saját országukban kell betartani a munkajogi szabályokat. Hazánkban bármilyen jogszabályt áthághatnak, hiszen a jelenlegi neoliberális gazdasági környezetben a befektetők szinte korlátlanul diktálhatnak. Nem csoda, hogy a magyar fiatalok tömegesen vállalnak külföldön munkát és hagyják el az országot, ha ugyanaz a cégcsoport nyugat-európai vállalatainál nemcsak a bérük magasabb, de munkakörülményeik is nagymértékben különböznek - emelte ki a Fiatalok Ligája.

- Nekünk, fiatal szakszervezeti tisztségviselőknek és munkavállalóknak ez viszont elfogadhatatlan. Felszólítjuk a multinacionális cégeket és nagyvállalatokat, hogy ha eddig nem tették, akkor a jövőben maradéktalanul tartsák be a magyarországi törvényeket és tartsák tiszteletben a munkavállalók jogait! - hangsúlyozza a szervezet.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter