kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Munkavédelmi bakancs - Mit kell tudni?

Az első alkalommal, amikor viselned kellett egy munkavédelmi bakancsot, Valószínűleg egyszerűen beszerezhető darabot választottál, ahelyett, hogy alaposan átgondoltad volna, hogy miért és hogyan fog neked védelmet biztosítani. Mielőtt még megjelent volna az egyéni védőeszközök (PPE) kifejezés, az ipari forradalom idején a dolgozók már kigondolták a védekezés módját. Francia és brit farmerek facipőket viseltek a lábuk védelme érdekében.

Az igazi biztonsági cipők az 1940-es években léptek először színre, amikor a II. világháborúban a német katonák olyan lábbeliket kaptak, amelyeket megerősített fém orrvédővel láttak el. Ezt követően a munkavédelmi cipők elterjedtek számos országban a munkavállalók körében. Majd 1970-ben az Egyesült Államok elfogadta a Munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi törvényt, amely felhatalmazta a szövetségi kormányt arra, hogy az egészségügyi és biztonsági előírásokat határozzon meg és alkalmazzon az amerikai munkavállalókra.

Miért kiemelten fontos a munkavédelmi bakancs viselése?

Ahogy minden egyéni védőfelszerelés, a munkavédelmi bakancs is kulcsfontosságú elem a felszerelések között. A kezek és a lábak általában a leggyakrabban sérülő testrészek közé tartoznak.

Munkavédelmi bakancs - Mit kell tudni?
 

Számos iparágban tevékenykedő munkavállalóknak kötelező valamilyen védőcipőt viselniük. Azonban nem elég egyszerűen csak felhúzni egy cipőt, és feltételezni, hogy az megfelelő. Minden környezet és feladat speciális lábbelit követel meg – nemcsak a hatékonyság érdekében, hanem azért is, mert a megfelelő védőcipő hiánya súlyos negatív következményekkel járhat.

A nem megfelelő biztonsági lábbelik számos problémát okozhatnak. Ha valaki nem az ideális lábbelit viseli, vagy egyáltalán nem hord, számos egészségügyi gond adódhat. Azok a munkavállalók, akik munkavégzés közben sokat sétálnak, és nem rendelkeznek megfelelő lábbelivel, lábtámasszal ütődéselnyeléssel, nagyobb eséllyel küzdhetnek különböző fájdalmakkal és mozgásszervi betegségekre is hajlamosabbak lehetnek, amelyek hosszútávon befolyásolhatják az életminőséget. Tény, hogy a fent említett egészségügyi problémák mellett a nem megfelelő lábbelik szélesebb körű problémákhoz is vezethet, beleértve a boka-, térd- vagy hátfájást is.

Munkavédelmi bakancs - Mit kell tudni?
 

Munkavédelmi bakancs előnyei

A munkavédelmi bakancs viselésével számos kellemetlen tényezőtől megkímélheted magad. A különböző márkájú és típusú lábbeliket, különféle funkciókhoz és munkakörülményekhez terveztek. Azonban egy közös jellemzőjük van: mindegyik hasznos és biztonságban tudhatod magad a hosszú munkaórák alatt. Megvédik a lábaid környezeti hatásoktól, és számos sérülést előznek meg.

Előnyök:

A munkavédelmi bakancsoknak számos előnyük van a szükségességük mellett. Az egyik legfontosabb szempont a láb védelme munkavégzés közben.

 • Véd a leeső vagy zuhanó tárgyaktól. Az eszközök, berendezések és járművek a munkavégzése során sérüléseket okozhatnak. Az acél vagy fémmentes orrmerevítővel ellátott cipők segítenek elkerülni ezeket a baleseteket.
 • Átszúródás gátló talp rendkívül fontos, hiszen megakadályozza, hogy a szúró, hegyes tárgyak áthatoljanak a lábbeli talpán. A puha talpú, védelem nélküli modellek veszélyeztethetik a dolgozók lábainak épségét.
 • Csökkenti a vágási sérüléseket, például láncfűrésszel vagy más munkagépekkel való munkavégzés potenciálisan veszélyes. A vágásálló biztonsági lábbeli megvédi a lábat a fennálló sérülésektől
 • Attól függően, hogy milyen munkahelyen dolgozol, lehet, hogy áramütés, szikra vagy statikus feltöltődés veszélyével is találkozhatsz. Előnyös megoldás lehet az olyan munkavédelmi bakancs viselése, amely bőrből, gumiból vagy más vezető anyagból készült. Ha statikus elektromosság halmozódik fel, érdemes antisztatikus cipőt választani. A vízálló modellek csökkentik a statikus töltést, így megelőzik az elektrosztatikus szikrákat.
 • A megcsúszás és az esés gyakori okai a munkahelyi sérüléseknek legyen szó bármilyen munkakörnyezetről. Ennek a veszélynek a csökkentése érdekében alkalmazható, olyan lábbeli, amely csúszásmentes talppal rendelkezik.
 • Az egész napos állás vagy sétálás következtében a lábfej fáradtsága gyakori probléma lehet. A megfelelő lábbeli, különösen az ergonomikusan kialakított védőcipő viselése csökkentheti az izom feszültséget és a gerincre nehezedő terhelést. Ez fontos a hosszú távú kényelem és a mozgásszervi problémák megelőzése szempontjából.
 • Forró anyagok, tűz vagy a különböző vegyi anyagok okozhatnak égési sérüléseket. Az ideális biztonsági lábbeli alkalmazásával elkerülhetőek ezek a balesetek.
 • Nedves, hideg környezetben való munkavégzés veszélyeztetheti az egészséget. A vízálló és szigetelt lábbeli védelmet nyújt a hó és az eső ellen.

Ne feledd, az ideális munkavédelmi bakancs viselése a megfelelő munkaterületen az egészségügyi problémák megelőzésének kulcsa!

A WD Safety kiemelkedő a Base, Sparco, Puma Safety, Giasco, Lavoro és a VM Footwear munkavédelmi bakancsok kínálatában. Webáruházukban kiváló minőségű, kényelmes és biztonságos modellek közül válogathatsz. A cipők különböző munkakörülményekhez és igényekhez igazodnak, így biztosan megtalálod a számodra megfelelőt!

 • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Karácsony Gergely: öt évvel növeljük a várható élettartamot Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek - DK - MSZP fővárosi listavezetőjének fő célkitűzése, hogy újbóli megválasztása esetén... Teljes cikk

Fájdalmas menstruációval és menopauzával kapcsolatos női munkavállalói jóllétet támogató program indult

A májusban, az Európai Sokszínűségi Hónap keretein belül bevezetett program célja kifejezetten azoknak a női munkavállalóknak nyújtott támogatás,... Teljes cikk