Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Munkaviszonnyá alakítaná az otthoni ápolást Mesterházy

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt javasolja a kormánynak, hogy az otthoni ápolást végzők tevékenysége fokozatosan váljon munkaviszonnyá.

Mesterházy Attila kedden, egy XIII. kerületi gondozóházban történt látogatása után tartott sajtótájékoztatóján kezdeményezte azt is, hogy európai uniós források bevonásával az érintettek részt vehessenek az ápoláshoz kapcsolódó speciális szakmai képzésen.

A kormányfőjelölt szerint fontos, hogy a kormány valamilyen megoldást találjon a mintegy 53 ezer érintett és családjuk számára. Közölte: azt várja, hogy a kormány a következő hónapban készítsen kormányrendeletet és dolgozza ki "a megoldás első lépéseit".

Mint elmondta, jelenleg azok a családok, amelyek egyik tagja ápolásra szorul, választhatnak, hogy bentlakásos intézményben helyezik el vagy otthon ápolják hozzátartozójukat. Ez utóbbi ma nem számít munkaviszonynak, így "ez a szegénységhez közel viheti a családot".

Mesterházy Attila közölte: az ápolás munkaviszonnyá alakítása a becslések szerint mintegy 20 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, hiszen legalább a minimálbér szintjére kellene emelni az ápolási díj összegét. Úgy vélte, a megoldáshoz közelebb vihetne, ha az otthon ápolást végzők a tevékenységükhöz kapcsolódó képzésen vehetnének részt, s e képzettséggel később máshol munkát is vállalhatnának.

Mint fogalmazott, "egyfajta együttműködésben az egyik család tudna a másikon segíteni akár egyfajta szociális szövetkezetként", így nemcsak segítenének, de munkához is juthatnának ezen a "speciális munkaerőpiacon". Emlékeztetett arra, hogy az idén a büdzsében 13 milliárd forint körüli összeget biztosítottak ápolási díjra az 53 ezer érintett számára.

Tóth József (MSZP), XIII. kerületi polgármester is arra hívta fel a figyelmet, hogy a gondozóházak fenntartása sokkal többe kerül, mint ha a gondozottakat otthon látnák el. A kerületi vezető is egyetértett azzal, hogy az ápolási díjban részesülők tevékenysége váljon fokozatosan munkaviszonnyá. Utalt arra is, hogy jelenleg az ápolást végzők - jórészt formálisan munkanélküliként - nagyon nehézen tudnak visszatérni a munka világába.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk