Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Nagy változások a román egészségügyben: ezer főt elbocsátanak

Becslések szerint mintegy ezer alkalmazottat bocsát el a román egészségügyi minisztérium, amely nyolc regionális ügynökségbe vonja össze a negyvenegy megyei biztosítási pénztárat, valamint a megyei közegészségügyi igazgatóságokat.

A megyei biztosítók és a közegészségügyi igazgatóságok felszámolását Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter jelentette be kedden. A tárcavezető szerint ez a takarékossági intézkedés pluszbevételt jelent majd a költségvetés számára, és az így megtakarított pénzzel a különböző országos egészségügyi programok büdzséjét egészítik ki. A miniszter szerint a közegészségügyi igazgatóságok eddig a minisztérium működési költségeinek a 10 százalékát tették ki.

A miniszter nem közölt részleteket az elbocsátandó személyek számáról, csak annyit mondott, hogy a 2013 "a nagy változások" éve lesz a román egészségügyben, és ehhez rendelkezik a szükséges politikai támogatással a kormány részéről.

Román sajtóértesülések szerint a megyei biztosítók és a közegészségügyi igazgatóságok alkalmazottainak a 35 százaléka olyan megyei önkormányzatokhoz kerülne át, amelyek kórházakat igazgatnak, 20 százalékuk pedig a nyolc újonnan létesítendő regionális intézmény működését biztosítja.

Az összevonás nyomán mintegy ezer alkalmazottat bocsátanak el. A minisztérium 25 százalékos megtakarításra számít a különböző javak és szolgáltatások beszerzésére fenntartott kiadásaiban, illetve 35 százalékkal csökkennek a személyi költségek.

Victor Ponta román miniszterelnök a múlt héten felszólította a román kormány valamennyi tárcavezetőjét, a minisztériumok csökkentsék 15 százalékkal a kiadásaikat.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Romániában a megyék majdnem 90 százalékában alacsonyabb az átlagfizetés, mint az országos átlag

Egy felmérés szerint Romániában Hargita megyében volt a legalacsonyabb az átlagfizetés, és a vendéglátásban dolgozók keresték a legkevesebbet. Teljes cikk

Így segíti az állam a pályakezdő fiatalokat Szerbiában

Az Első fizetésem nevű programban a fiatalok 9 hónapig dolgozhatnak egy ideiglenes munkahelyen. Teljes cikk

A világ legmagasabb minimálbérét vezetik be Genfben

Már nem Ausztráliában a legmagasabb az órabérminimum. Teljes cikk