Megjelent: 15 éve

Negyedével csökken az orvosok fizetése a vizitdíj kiesése miatt

Parázs vita alakult ki arról, hogy a népszavazást követően miként pótolják az orvosoknak a kieső vizitdíj miatt keletkezett hiányt. Április elsejétől ugyanis az eddig befolyó, átlagosan havi 150 ezer forint kiesés negyedével csökkenti a háziorvosok jövedelmét.

A vizitdíj megszüntetése miatt az orvosok praxisai havonta átlagosan mintegy 150 ezerrel rövidülnek meg, ennek pótlásáról azonban továbbra sincs érdemi elképzelés. Pedig ezzel az orvosok jövedelmük negyedéről kénytelenek lemondani - mondta a Világgazdaságnak Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (Oali) főigazgatója. Mindazonáltal kár riogatni az embereket az orvosi praxisok bezárásával, hiszen az önkormányzatok törvényben előírt kötelessége az alapellátás garantálása - tette hozzá.

De miből pótolják a kiesést?

A Fidesz szerint a háziorvosok kieső bevételeit pótolni az állami bevételek átcsoportosításával kellene, amivel Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője is egyetértett. Ezzel szemben Horváth Ágnes egészségügyi tárcavezető szerint csak némi visszapótlásról lehet majd szó, ezért szakmai párbeszédet kezdeményezett arról, hogy a társadalombiztosítás keretei között hogyan lehetne enyhíteni a praxisokat érő károkat.

A Népszabadság információi szerint kormányzati körökben azon gondolkodnak, hogy a háziorvosi praxisoktól még a vizitdíj bevezetése előtt elvett amortizációs költségeket adják vissza. Ily módon a mostani veszteségeknek jóval kevesebb mint felét lehetne kompenzálni.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke kicsit másképp oldaná meg a problémát: szerinte a háziorvosok finanszírozását a kétszeresére kell emelni, hogy a vizitdíj kiesése miatt a praxisok ne menjenek csődbe. Amennyiben ugyanis rövid időn belül nem születik megoldás a kieső díjak pótlására, akkor több száz nyugdíjaskorú orvos a nehéz körülmények között inkább a visszavonulást választja, így a jelenlegi 200 helyett akár 1000 fölé is emelkedhet az orvos nélküli praxisok száma - teszi hozzá az elnök

Új struktúra a megoldás

Az Oali egyébként javaslatot tett a háziorvosi rendszer átalakítására, ez segítheti az évek óta állandósult 130-160 üres körzet betöltését - mondta Balogh Sándor. Ezek 40 százalékába ugyanis tartósan nem tudnak orvost találni, mivel kis lélekszámú körzetek lévén nem lehet fönntartani a rendelőket. A jobban jövedelmező praxisokkal sem jobb a helyzet, ott is pang az eladás. Igaz, ezen segíthetne egy olyan hitelkonstrukció, amelyben a bank kifizetné az eladónak a praxis ellenértékét, amelyet a vevő törlesztene. A banki fedezet maga a rendelő lenne. Javaslatuk - amelyet már benyújtottak a szaktárcának - az adminisztratív terhek csökkentését is tartalmazza.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a vizitdíj több orvost különféle eszközök hitelből történő vásárlására és szakdolgozók felvételére ösztökélt. A fejlesztések lendülete nem csupán megtört, de a dolgozók egy részének elbocsátásával is számolni kell. Erre a kórházakban valószínűleg nem kerül sor - mondta Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. A kórházi bevételeknek átlagosan csak 0,5 százalékát tette ki a napidíj, s a hozzájuk tartozó szakrendelői vizitdíjakkal együtt 1-1,5 százaléka tehető annak mértéke. A bevételt azonban javarészt elvitte a számlaadással kapcsolatos munkadíj költsége, a legtöbb helyen ugyanis túlórában, munkaerő-átcsoportosítással oldották meg ezt a feladatot.

Világgazdaság / Népszabadság
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek