Nem bírnak a multik a hazai tréningcégekkel "/>
Megjelent: 15 éve

Nem bírnak a multik a hazai tréningcégekkel

Továbbra is magyar társaság vezeti a tréningcégek régiós toplistáját, a hazai rangsor élmezőnyét pedig itthoni cégek uralják. Az idei évben a tréningekre költött összegek legalább 10 százalékkal haladják majd meg az előző évit.Az Európai Humánerőforrás Fejlesztésért Alapítvány közép-európai tréningpiacokat vizsgáló tanulmányából kiderül: 2004-ben folytatódott az ezredforduló óta tartó stagnálás a szektorban. Ennek oka elemzők szerint, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás évében a cégek visszafogtak költéseikből, és egyáltalán nem, vagy csak az év második felében rendeltek tanfolyamot. A lengyel tréningcégek együttes forgalma például 25 százalékkal esett vissza, 5 millió 900 ezer euróra, derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.


Hazai cég vezeti a régiós toplistát

Tavaly a magyar piacon a legnagyobb nyolc tréningcég közül kettőnek nőtt, kettőnek stagnált, négynek pedig csökkent a forgalma, annak ellenére, hogy a vezető cégek szinte kivétel nélkül növekedést prognosztizáltak év elején. A budapesti cégbíróság adatai szerint növekedett a piacvezető és egyúttal a régió legnagyobb képzési vállalkozása, a Develor Tanácsadó Rt., illetve a hazai ötödik Cegos Kft.

Első a közép-kelet-európai piacon

A 2003-as listához hasonlóan a legnagyobb tréningcég továbbra is a magyar Develor, megelőzve a jóval kiterjedtebb lengyel és a hasonló méretű cseh piac szereplőit. A Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában is kirendeltségekkel rendelkező társaság forgalma 2003-ról 2004-re közel 10 százalékkal nőtt, 645 millió forintra. Ez több mint 250 ezer euróval több, mint a regionális második, a cseh Mercuri árbevétele. A magyar cégbíróság adatai szerint a piacvezető teljes árbevétele 2004-ben közel akkora volt, mint az őt követő második, harmadik és negyedik cégé együttvéve. Magyar cégek a Develoron kívül továbbra sem találhatóak a toplistán, árbevételük alapján a 15. hely környékére kerülhetnének.

A listán a cseh cégek megelőzték a lengyeleket, amiben közrejátszott a is, hogy előbbieknél csak a 2003-as adatokhoz lehetett hozzájutni. A vezető lengyel tréningcégek viszont vesztettek forgalmukból, így hátrébb szorultak. A legnagyobb Specialist & Friends regionálisan csak az ötödik lett, forgalma a 2 millió eurót sem érte el.

Pozvai Zsolt, a Develor vezérigazgatója közölte: a tréningpiacok tekintetében 2005 az első igazán jó "évjárat" az új évezredben. A társaság már októberre elérte üzleti célkitűzéseit, a forgalom éves szinten várhatóan meghaladja a 900 millió forintot. "Az eredmények azt mutatják, a forgalom még jelentősen növelhető Magyarországon és a régió más országaiban is" - mondta. Szerinte a fejlődés nemcsak számokban mérhető, komoly előrelépés figyelhető meg az ügyfelek elvárásaiban is: előtérbe kerülnek a magasabb szakmai elvárások.

A "multiság" nem feltétlenül előny a tréningpiacon

A GfK piackutatása szerint a magyar döntéshozók, HR-szakemberek szemében az utolsó szempontok között van a tréningcég választásában annak nemzetközi kapcsolódása. Sokkal többre becsülik a trénerek személyiségét és szaktudását, valamint a tréningcég módszertanát és a testreszabottságát.

Hazánkban az első, a második és harmadik cég is magyar, tehát a nemzetközi - zömében európai központú - hálózathoz tartozó társaságok csupán a lista 4-6. helyét tudták megszerezni. Szintén helyi cégek vezetik a lengyel listát, a nemzetközi társaságok csak a 4. helytől következnek. A cseh piacon viszont ennek éppen a fordítottja jellemző, a szlovén és horvát piacot vezető Mercuri pedig ugyancsak nemzetközi vállalat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek