Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nőtt az állástalanok száma Szabolcsban

Nőtt a regisztrált munkanélküliek száma decemberben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: míg tavaly novemberben 55 518 álláskereső szerepelt a nyilvántartásokban, addig 2012 utolsó hónapjára számuk közel négyezer fővel, 59 331-re emelkedett - olvasható ki a térségi kormányhivatal munkaügyi központjának honlapján közzétett adatokból.

images

Decemberben a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességen belüli aránya 25 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív munkanélküliségi szint pedig 15,3 százalékos értéket mutatott.

A korábbi statisztikák szerint 2011 hasonló időszakában 57 211 ember volt állás nélkül. A decemberi adat 2012 negyedik legrosszabb mutatója, ennél többen 2012 januárjában (74 200), februárjában (72 717) és márciusában (62 937) voltak munka nélkül a megyében - derül ki a munkaügyi szervezet statisztikáiból.

A nyilvántartásba belépő álláskeresők száma mintegy 7,5 ezer főt tett ki decemberben, az elmúlt év azonos havi értékéhez képest a belépési forgalom húsz százalékkal esett vissza. Az első alkalommal belépők állománya szintén szűkült, a hatszázalékos csökkenés következtében ebben a hónapban 339-en keresték fel először kirendeltségeket.

A három legnagyobb munkaerő-piaci körzet a megye állástalanjainak közel hatvan százalékát tartotta nyilván. A nyíregyházi munkaügyi kirendeltség esetében 29,4 százalékos, a kisvárdaiban 14,8 százalékos és a Mátészalkaiban pedig 14,3 százalékos volt a részesedés a munka nélkül lévők állományából.

A közzétett adatok szerint a 23 118 fős szakképzett álláskeresői állomány nyolc százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezett, akik létszáma közel tíz százalékkal csökkent egy év alatt. A huszonöt éven aluliak korosztályába 10 718, az ötven éven felüliekébe 10 779 álláskereső tartozott. A szezonális változásoknak megfelelően alakult a pályakezdő álláskeresők létszámnagysága: decemberben 8 358 nyilvántartott fiatal volt a regisztrációban, ami a teljes álláskeresői létszám 14,1 százalékát adta, közülük 369-en rendelkeztek diplomával.

A tartósan nyilvántartásban lévő álláskeresői állományába 19 846 ember tartozott. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2012 utolsó hónapjában 2 335 volt a munkáltatók által újonnan bejelentett munkaerő-igények száma, ami több mint másfélszerese a tavaly decemberben a munkaügyi központ felé jelzett új álláshelyek állományának. Ezek kilencven százaléka támogatott munkalehetőségekre vonatkozott, melyek száma - az egy év alatt bekövetkezett - 55,9 százalékos növekedés révén 2091-re módosult. Decemberben összesen 4618 állást tudtak felkínálni a kirendeltségek a munka nélkül lévők számára.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk