Megjelent: 10 éve

Növekvő munkanélküliségre számítanak az elemzők

Stagnáló GDP-re, növekvő munkanélküliségre és a kamatcsökkentési ciklus leállására számítanak az Ecostat kutatói.

images

images

A GDP a tavalyi, 6,3 százalékos csökkenés után az idén stagnálhat, jövőre pedig - a hazai és a külföldi kereslet fokozatosan élénkülésével, a pénzügyi egyensúly, valamint a nemzetközi bizalom helyreállításával - 3,1 százalékkal növekedhet.

Az idén 11 százalékra növekvő munkanélküliségi ráta jövőre sem csökken érdemben, az Ecostat 10,9 százalék körüli értéket vár, miután a válság enyhülése a munkaerőpiacon érezteti hatását a leglassabban, így e téren hosszadalmas és lassú kilábalásra kell felkészülnünk.

2010-re a tavalyi évivel azonos, 4,2 százalékos inflációt prognosztizálnak a kutatók, míg jövőre 2,6 százalékos lehet az éves fogyasztói áremelkedés. Az MNB még egyszer, 25 bázisponttal 5,5 százalékra mérsékli márciusban az irányadó kamatot, itt azonban az Ecostat szerint megállhat az enyhítési ciklus.

A költségvetési hiány év elején torlódó lefutása nem jelent meglepetést, jórészt egyszeri tételek eredménye. Újdonság viszont, hogy a szaktárca 180 milliárd forinttal kevesebb adóbevételt vár, mint amennyit a költségvetés készítésekor prognosztizált. Ebből 50 milliárd az ingatlanadó eltörlésére vezethető vissza, de szinte minden adónemből csökkent a bevételi előirányzat.

Az egyenleg szempontjából kedvező ugyanakkor, hogy várhatóan 50 milliárd forinttal csökkennek az állami kamatkiadások, és 60 milliárd terven felüli bevételt jelentenek a magánnyugdíj-pénztárból átlépők befizetései. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 70 milliárd forint hiányzik a költségvetésből. Erre megfelelő fedezetet nyújtanak a tartalékok, ám még egy hasonló sokk már nem kezelhető kormányzati beavatkozás nélkül. Konzervatív fiskális politikát folytatva megakadályozható a deficit jelentős növekedése, az Ecostat szerint az ESA-hiány 2010-ben és 2011-ben egyaránt a GDP 4,1 százaléka lesz.

Forrás: Napi.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk