Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Nyitott oktatási központokban adnak át korszerű ismereteket

Nyitott Tanulási Központok nyílnak országszerte több helyszínen, ahol a felnőttek felfrissíthetik tudásukat és többek között nyelvi, informatikai, pénzügyi és vállalkozási ismereteket sajátíthatnak el.

images

images

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a Somogy megyei Csurgón a Nyitott Tanulási Központ megnyitásán csütörtökön arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedek változásai szükségessé teszik a tudás felfrissítést.

Hangsúlyozta, a tanulási központokkal azokon szeretnének segíteni, akik kiestek a munkából, a tudásuk nem megfelelő a munkavállaláshoz, vagy csak fel kell frissíteniük a munkához szükséges ismereteiket.

Ezért indították el az Új Széchenyi Terv keretében csaknem kétmilliárd forint uniós támogatással a programot, amellyel ötven településén ingyen lehet megfelelő tudáshoz jutni a Nyitott Tanulási Központokban - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, a csurgói tanulási központ a városban tavaszra tervezett, 50-60 fős foglalkoztatásbővítéshez is segítséget nyújthat.

Füstös János (Fidesz-KDNP), Csurgó polgármestere szerint különösen fontos szerepe van ennek a központnak egy olyan térségben, mint a csurgói, ahol 20 százalék feletti a munkanélküliség. Annak a reményének adott hangot, hogy a központnak köszönhetően nő a képzettségi szint a városban és a térségben, és az itt megszerezett tudással nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni a programban részt vevők.

A polgármester ismertetése szerint eddig hatvanan jelentkeztek a képzésekre. Határ menti település lévén kiemelte az idegen nyelvi képzést, valamint az álláskeresők esélyeit növelő informatikai és a pénzügyi ismereteket.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa szerint napjaink felgyorsult világában különösen fontossá váltak azok a programok és intézmények, amelyek azzal foglalkoznak, hogy az embereknek megfelelő muníciót adjanak ahhoz, hogy meg tudják állni a helyüket a társadalomban, hogy képesek legyenek a megszerzett tudást felhasználni a mindennapokban, életük kiteljesedésében.

Balázs Ákos, a programot megvalósító Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet projektmenedzsere a múlt év augusztusában indított és 2015. január végéig tartó programról elmondta, a Nyitott Tanulási Központokban 150 oktató legalább 12 ezer embernek biztosít ingyenes tanulási lehetőséget.

Ezekben a központokban - Somogy megyében Csurgón kívül Balatonföldváron és Kaposváron - a nyelvi, a számítástechnikai és a mindennapokban hasznos pénzügyi ismeretek elsajátítása mellett vállalkozáshoz szükséges tudnivalókat, állampolgári ismereteket, az egészséges életmóddal, a háztartással kapcsolatos tudnivalókat, a korszerű informatikai eszközök alkalmazását is megtanítják a résztvevőknek.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rekordot döntött a betöltetlen állások száma az oktatásban

A járvány alatt sem csökkent a betöltetlen tanári állások száma - derül ki a KSH adataiból. Teljes cikk

Lerövidítették a középiskolai tanárok képzését

Hamarabb megszerezhetik diplomájukat a pedagógusok a kormány döntése értelmében. Teljes cikk

MRK: minden egyetemi oktató, hallgató és munkatárs oltassa be magát!

A Magyar Rektori Konferencia szerint a jelenléti oktatás általában hatékonyabb, a gyakorlatigényes szakok esetében pedig nélkülözhetetlen. Teljes cikk