Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Nyitott oktatási központokban adnak át korszerű ismereteket

Nyitott Tanulási Központok nyílnak országszerte több helyszínen, ahol a felnőttek felfrissíthetik tudásukat és többek között nyelvi, informatikai, pénzügyi és vállalkozási ismereteket sajátíthatnak el.

images

images

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a Somogy megyei Csurgón a Nyitott Tanulási Központ megnyitásán csütörtökön arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedek változásai szükségessé teszik a tudás felfrissítést.

Hangsúlyozta, a tanulási központokkal azokon szeretnének segíteni, akik kiestek a munkából, a tudásuk nem megfelelő a munkavállaláshoz, vagy csak fel kell frissíteniük a munkához szükséges ismereteiket.

Ezért indították el az Új Széchenyi Terv keretében csaknem kétmilliárd forint uniós támogatással a programot, amellyel ötven településén ingyen lehet megfelelő tudáshoz jutni a Nyitott Tanulási Központokban - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, a csurgói tanulási központ a városban tavaszra tervezett, 50-60 fős foglalkoztatásbővítéshez is segítséget nyújthat.

Füstös János (Fidesz-KDNP), Csurgó polgármestere szerint különösen fontos szerepe van ennek a központnak egy olyan térségben, mint a csurgói, ahol 20 százalék feletti a munkanélküliség. Annak a reményének adott hangot, hogy a központnak köszönhetően nő a képzettségi szint a városban és a térségben, és az itt megszerezett tudással nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni a programban részt vevők.

A polgármester ismertetése szerint eddig hatvanan jelentkeztek a képzésekre. Határ menti település lévén kiemelte az idegen nyelvi képzést, valamint az álláskeresők esélyeit növelő informatikai és a pénzügyi ismereteket.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa szerint napjaink felgyorsult világában különösen fontossá váltak azok a programok és intézmények, amelyek azzal foglalkoznak, hogy az embereknek megfelelő muníciót adjanak ahhoz, hogy meg tudják állni a helyüket a társadalomban, hogy képesek legyenek a megszerzett tudást felhasználni a mindennapokban, életük kiteljesedésében.

Balázs Ákos, a programot megvalósító Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet projektmenedzsere a múlt év augusztusában indított és 2015. január végéig tartó programról elmondta, a Nyitott Tanulási Központokban 150 oktató legalább 12 ezer embernek biztosít ingyenes tanulási lehetőséget.

Ezekben a központokban - Somogy megyében Csurgón kívül Balatonföldváron és Kaposváron - a nyelvi, a számítástechnikai és a mindennapokban hasznos pénzügyi ismeretek elsajátítása mellett vállalkozáshoz szükséges tudnivalókat, állampolgári ismereteket, az egészséges életmóddal, a háztartással kapcsolatos tudnivalókat, a korszerű informatikai eszközök alkalmazását is megtanítják a résztvevőknek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter