Nyolcmilliárd forint a munkaerő-piaci egyenlőtlenségek felszámolására"/>
Megjelent: 15 éve

Nyolcmilliárd forint a munkaerő-piaci egyenlőtlenségek felszámolására

Lezárult a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását nemzetközi együttműködés keretében segítő Equal program első fordulója - közölte az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány. A 8,2 milliárd forintos támogatás segítségével 39 nyertes pályázó kezdheti el a részletes programok kidolgozását.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a Nemzeti fejlesztési terv Humánerőforrás-fejlesztési operatív program (HEFOP) keretében az Equal program irányító hatóságával közösen hirdetett pályázatot tavaly májusban Esélyteremtés a foglalkoztatásban címmel. Az első pályázati forduló során négy kategóriában több mint nyolcmilliárd forintot osztottak szét.
Négy kategóriában lehetett pályázni
A program célja olyan újszerű módszerek kidolgozása és elterjesztése volt, amelyek hozzájárulnak a munkaerőpiachoz kapcsolódó hátrányos megkülönböztetések és egyenlőtlenségek megszüntetéséhez. Pályázni lehetett a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő emberek foglalkoztatásának elősegítésére, az egész életen át tartó tanulás támogatására, a nemek közötti munkaerő-piaci különbségek csökkentésére, valamint a menedékkérők munkaerő-piaci és társadalmi integrációjának elősegítésére.
A 39 nyertes pályázó között szétosztott 8,2 milliárd forint három év alatt használható fel, a finanszírozást 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban a magyar költségvetés vállalja - közölte az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány. Az első két kategóriában több mint 3-3 milliárd forint, a harmadikban több mint hétszázmillió forint, míg a menedékkérők támogatására csaknem háromszázmillió forint volt a szétosztható pénzmennyiség. A mostani előkészítő szakaszban pályázónként 4,5-12 millió forintnyi támogatást lehetett elnyerni, míg a megvalósítás szakaszában 63-382 millió forint közötti összeget osztanak szét.
A kiírás szerint 3-8 tagból álló partnerségi csoportok adhattak be pályázatot. A partnerségi csoportokban nonprofit szervezetek, így egyházak, egyesületek, szakszervezetek, köztestületek, alapítványok, közhasznú társaságok, valamint költségvetési szervek, intézmények, illetve vállalkozások vehetnek részt.
A hátrányos helyzetű személyek felzárkóztatását, esélyegyenlőségét szolgáló újszerű, innovatív programokat 3 év alatt kell végrehajtani, ebből fél év lehet az előkészítő szakasz. A magyar pályázó csoportoknak fel kell venniük a kapcsolatot hasonló külföldi partnerségekkel, hasznosítva az ottani tapasztalatokat, illetve a program során saját tapasztalataikat is tovább kell adniuk.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek