Megjelent: 5 éve

Nyolcszázezer dolgozó foglalkoztatását segítették

images

images

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a lapnak elmondta, hogy a munkahelyvédelmi akció keretében az elmúlt hónapokban összesen közel 800 ezer versenyszférában dolgozó után vettek igénybe adókedvezményt a munkáltatók. Az adatok alapján 2013-tól 2015 januárjáig a versenyszférában 232,3 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezményhez jutottak a foglalkoztatók.

A program első évében, 2013-ban 97 milliárd forintot, 2014-ben 124,7 milliárdot, 2015 januárjában pedig 10,6 milliárd forintot tarthattak meg a vállalkozások. A program keretében idén januárban közel 149 ezer fiatal és több mint 302 ezer 55 év feletti munkavállaló foglalkoztatását segítették elő.

Kitért arra is, hogy tavaly több mint 15 ezer kisgyerekes édesanya dolgozott gyermekgondozási segély (gyes) mellett, közülük 10 403-an teljes munkaidőben. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány által bevezetett gyed extra program hatására a gyermekgondozási díjra (gyed) jogosultak közül 18 460-an tértek vissza a munka világába.

A program révén az a vállalkozó, aki 55 év feletti dolgozót alkalmaz, a szociális hozzájárulás felét kell csak befizetnie. Pályakezdők, vagy gyes-ről, gyedről visszatérők esetében pedig két évig nem kell ilyen járulákot fizetnie a munkaadónak.

Az adatok szerint főként a legelmaradatottabb térségekben, főként kis cégek vették igénybe a kedvezményeket.

A Hírado.hu-nak nyilatkozó gazdasági szakértő, Kassai Róbert szerint több előnnyel is járnak a foglalkoztatást segítő programok. Azok fehérítik a gazdaságot, csökkentik a munkára rakódó terheket, amely a kisvállalkozónál elsődleges. Mivel annak következtében olcsóbbá válik a termelése a nagyvállalatokkal szemben és a külpiacon is versenyképesebb lesz, mivel olcsóbb terméket tud előállítani. A szakértő szerint így a kisvállalkozó bővíteni tudja piacát, növelni tudja árbevételét. Ha a nyereségéből pedig fejleszteni is tud, újabb munkahelyeket hozhat létre.

Napi Gazdaság/Hirado.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Januárban is növekedett az építőipari cégek száma

Az Opten szerint az év első hónapjában 475 építőipari céget alapítottak és 402-t töröltek. Teljes cikk

Rejtett kamerával ellenőrizték a dolgozókat a BKV-nál

A BKV szerint a felvételekre a kötbérigényes esetek bizonyítása miatt volt szükség. Teljes cikk

Aláírták a BKV-nál a 2020-as bérmegállapodást

Bevezetik a Budapest-pótlékot, és nő a diplomás munkakörben foglalkoztatottak bérminimuma is - közölte a BKV. Teljes cikk