Megjelent: 4 hónapja

Nyugdíjasok segíthetnék ki a brit gazdaságot a kátyúból, de a cégvezetők elzárkóznak

A brit gazdaságnak szüksége lenne a középkorú és a nyugdíjaskorú munkavállalókra, ám sok cégvezető elzárkózik ettől a megoldástól.

images

images

Óriási munkaerőhiányt okozott az Egyesült Királyságban a világjárványt követő korai nyugdíjazási hullám. A Lordok Háza gazdasági bizottsága szerint a nem dolgozó vagy munkát kereső emberek, azaz a gazdaságilag inaktívak száma 565 ezer fővel nőtt a világjárvány kezdete óta. A kormány 630 ezerre becsüli azok számát, akik 2019 óta otthagyták a munkát - írja a VG.

A gazdaság számos ágazata közbenakut munkaerőhiánytól szenved. Ugyanakkor a munkaképes korúak mintegy negyedének - körülbelül 10 millió embernek - nincs munkája. Közülük több mint egymillió 50 és 64 év közötti a korai nyugdíjazását élvezi. A foglalkoztatási adatok még mindig nem érték el a világjárvány kezdete előtti szintet, amit részben azért van, mert az 50 év feletti szakmunkások tömege korengedményes nyugdíjba ment.

A brit kormány decemberben bejelentette, hogy a gazdaság fellendítéséhez a nyugdíjas, középkorú munkavállalókat visszacsábítaná a munkába, ami nagyban hozzájárulna a recesszióból való kilábaláshoz. A tervek szerint az 50 év felettieknek lakossági tájékoztató kampányt indítanak tavasszal.

A kormány azonban hiába ösztönözné a középkorúak és a nyugdíjasok munkavállalását, a cégek inkább a fiatalabb munkaerőt foglalkoztatják.
A vállalatok sokkal kevésbé nyitottak az idősebb munkavállalók felvételére, mint a fiatalabbakéra.

Ez kulturális és vezetői hiányosságokat jelez, cégnagyságtól függetlenül – mondta Ann Francke, a CMI vezérigazgatója. Pedig az idősebbeket képzéssel és rugalmas munkalehetőségekkel is vissza lehetne csábítani.

 

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek