kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Újabb száz vállalat vezeti be a négynapos munkahetet Nagy-Britanniában

Négynapos munkahétre áll át újabb 100 brit vállalat, amelyek összesen 2600 embert foglalkoztatnak.

négynapos munkahét guardian-
images

Száz brit vállalat írta alá, hogy minden alkalmazottja számára állandó négynapos munkahetet vezet be úgy, hogy közben nem csökkenti a fizetésüket. Ez mérföldkő Nagy-Britannia munkához való hozzáállásának megváltoztatásában - írja a Guardian.

A 100 cég összesen 2600 alkalmazottat foglalkoztat, ami az Egyesült Királyság dolgozóinak elenyésző része, egyes vélemények szerint viszont ők egy tartós és jelentős változás előfutárai lesznek.

A négynapos hét hívei szerint az ötnapos munkarend egy korábbi gazdasági korszakból maradt fenn. Négynapos verziója viszont arra ösztönözné a vállalatokat, hogy javítsák termelékenységüket, vagyis kevesebb munkaórával hozzák létre ugyanazt a teljesítményt.

Néhány cég számára, amelyek elsőként kezdték alkalmazni ezt a megoldást, a négynapos munkahét bevezetése hasznos módszernek bizonyult a munkavállalók vonzásának és megtartásának szempontjából is.

A két legnagyobb vállalat, amely csatlakozott a négynapos munkahetet propagáló mozgalomhoz, az Atom Bank és az Awin globális marketingcég volt, amelyeknek egyenként mintegy 450 alkalmazottjuk van az Egyesült Királyságban. Mindkét cég valóban csökkentette alkalmazottai munkaidejét, nem pedig kevesebb, de hosszabb munkanap letöltésére kényszerítette őket.

Adam Ross, az Awin vezérigazgatója szerint a négynapos hét bevezetése "az egyik legmeghatározóbb kezdeményezés a vállalat történetében".

Egyes szakértők szerint a négynapos hét bevezetéséről szóló vita eddig sok hasonlóságot mutat a kétnapos hétvégéért folytatott, a 19. században kibontakozott törekvésekkel.
"Az elmúlt másfél év során nemcsak a dolgozók jóllétének és jólétének óriási növekedését tapasztaltuk, hanem ezzel párhuzamosan az ügyfélszolgálatunk és partneri kapcsolataink is profritáltak belőle. Javára vált a tehetséggondozási területnek és a munkavállalók megtartása is könnyebb lett" - tette hozzá Adam Ross.

A brit kampány a világ legnagyobb kísérleti programját is koordinálja, amelynek keretében mintegy 70 vállalat - ezek összesen mintegy 3300 munkavállalót foglalkoztatnak - a Cambridge-i, az Oxfordi Egyetem, a bostoni főiskola és az Autonomy thinktank kutatóival közösen próbálja bevezetni a négynapos hetet.

Szeptemberben, a kísérlet közepén végzett felmérésben e vállalatok 88%-a azt mondta, hogy a négynapos hét "jól" működik náluk a kísérlet azon szakaszában.

A megkérdezett vállalatok mintegy 95%-a azt mondta, hogy a termelékenység az újítás bevezetés óta nem változott, vagy javult.

Joe Ryle, a brit kampány igazgatója szerint a négynapos hét bevezetése egyre nagyobb lendületet vesz, még akkor is, amikor a vállalatok épp egy hosszú recesszióra készülnek.

"Azt szeretnénk, ha az évtized végére a fizetésveszteség nélkül bevezetett négynapos hét az ország általános munkarendjévé válna, ezért a következő néhány évben még több vállalatot szeretnénk bevonni. Sok cég küzd most a 10%-os infláció miatti béremelés kényszerével. Egyre több a bizonyíték arra, hogy jól működő megoldás lehet, ha a munkáltatók alternatív megoldásként kínálják fel a négynapos hetet az eddigi fizetésért" - véli Ryle.

A négynapos hetet hivatalosan is bevezető vállalatok többsége a szolgáltatási ágazatban, például a technológiai, rendezvényekkel foglalkozó vagy marketing területen működik, de már néhány gyártó és építőipari munkáltató is csatlakozott.

Fordította: Willin-Tóth Kornélia

Fotó: unsplash.com

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk