Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Odrobina László: Nincs szó elbocsátásokról

Minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben, a felkészülés a tervek szerint halad, így fennakadás nélkül indulhat az idei tanév - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

A Népszabadság mai cikkében azt írta, továbbra is teljes a káosz a szakképzési centrumok körül: a pótfelvételik előtt még azt sem lehet tudni, ki veszi föl a gyerekeket? Rettegnek az oktatók is: elbocsátásokra számítanak.

Odrobina László szakállamtitkár az MTI-nek felidézte, hogy július 1-jétől a tárca fenntartásába kerültek a szakképző intézmények a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), ez mintegy 300 intézményt jelent, körülbelül 700 telephellyel.

Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten 5, a megyékben 1-3 centrumot hoztak létre. Kinevezték az újonnan létrejött szervezetek főigazgatóit, gazdasági és szakmai főigazgató-helyetteseit, a tanári kart pedig átvették a Kliktől.

Odrobina László kiemelte: a beiskolázás már júniusban megtörtént, teljes osztályokat és iskolákat vettek át megfelelő tanárokkal, így nincs szó elbocsátásokról.

A képzési centrumok megkapták a feladatokhoz szükséges előirányzatot a Kliktől, van költségvetésük; az átvett tanárok a bérüket augusztus elején már a centrumoktól kapták - ismertette a helyettes államtitkár.

A részletekről szólva elmondta, pontosan megkapták az iskolaigazgatók és a centrumok főigazgatói, hogy kinek mi a feladata. Jogilag a centrumok főigazgatói iskolázzák be a diákokat, ami úgy történik, hogy a nevükben a tagintézmények vezetői járnak el - mutatott rá.

A szakképzésről szóló törvény, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalról szóló kormányrendelet szabályozza, hogy milyen feladata van a nemzetgazdasági tárcának, a hivatalnak és a képzési centrumoknak. Két dokumentum fogja még ezt pontosítani, a szakképzési hivatal, illetve a szakképzési centrumok szervezeti és működési szabályzata - tette hozzá.

Odrobina László elmondta azt is: a korábbi tanévekhez képest nagy hangsúlyt kap az esti tagozatos felnőttoktatás, korhatár nélkül. A napokban országos kampány indul, ami felhívja a felnőttek figyelmét arra, hogy a centrumokban ingyenesen szerezhetnek meglévő szakmájuk mellé még egyet.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Pásztói Múzeum segédanyagokkal támogatja a digitális oktatást

A Pásztói Múzeum is csatlakozik azokhoz az intézményekhez, akik támogatják a digitális oktatást. Teljes cikk

Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást

A HiperSuli programjában résztvevő iskolák tanárai akkreditált tanártovábbképzésben részesülhetnek. Teljes cikk

Pedagógusok állása is veszélybe került a koronavírus miatt

Több intézményből is megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokat küldtek el azonnali hatállyal. Teljes cikk