Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Odrobina László: Nincs szó elbocsátásokról

Minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben, a felkészülés a tervek szerint halad, így fennakadás nélkül indulhat az idei tanév - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

A Népszabadság mai cikkében azt írta, továbbra is teljes a káosz a szakképzési centrumok körül: a pótfelvételik előtt még azt sem lehet tudni, ki veszi föl a gyerekeket? Rettegnek az oktatók is: elbocsátásokra számítanak.

Odrobina László szakállamtitkár az MTI-nek felidézte, hogy július 1-jétől a tárca fenntartásába kerültek a szakképző intézmények a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), ez mintegy 300 intézményt jelent, körülbelül 700 telephellyel.

Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten 5, a megyékben 1-3 centrumot hoztak létre. Kinevezték az újonnan létrejött szervezetek főigazgatóit, gazdasági és szakmai főigazgató-helyetteseit, a tanári kart pedig átvették a Kliktől.

Odrobina László kiemelte: a beiskolázás már júniusban megtörtént, teljes osztályokat és iskolákat vettek át megfelelő tanárokkal, így nincs szó elbocsátásokról.

A képzési centrumok megkapták a feladatokhoz szükséges előirányzatot a Kliktől, van költségvetésük; az átvett tanárok a bérüket augusztus elején már a centrumoktól kapták - ismertette a helyettes államtitkár.

A részletekről szólva elmondta, pontosan megkapták az iskolaigazgatók és a centrumok főigazgatói, hogy kinek mi a feladata. Jogilag a centrumok főigazgatói iskolázzák be a diákokat, ami úgy történik, hogy a nevükben a tagintézmények vezetői járnak el - mutatott rá.

A szakképzésről szóló törvény, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalról szóló kormányrendelet szabályozza, hogy milyen feladata van a nemzetgazdasági tárcának, a hivatalnak és a képzési centrumoknak. Két dokumentum fogja még ezt pontosítani, a szakképzési hivatal, illetve a szakképzési centrumok szervezeti és működési szabályzata - tette hozzá.

Odrobina László elmondta azt is: a korábbi tanévekhez képest nagy hangsúlyt kap az esti tagozatos felnőttoktatás, korhatár nélkül. A napokban országos kampány indul, ami felhívja a felnőttek figyelmét arra, hogy a centrumokban ingyenesen szerezhetnek meglévő szakmájuk mellé még egyet.

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
További cikkek
Rétvári Bence: 777 ezer forintra nőhet a pedagógusok átlagos bére

Az államtitkár szerint hazai és uniós forrásokból valósítanák meg a béremelést. Teljes cikk

Már lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre

Változik a pontszámítás a 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában. Teljes cikk

Ezek a magyar egyetemek érték el a legjobb eredményeket nemzetközi környezetben

Műszaki területen a BME, orvosin a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar végzett az első helyen a ranglistán. Teljes cikk