Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Odrobina László: Nincs szó elbocsátásokról

Minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben, a felkészülés a tervek szerint halad, így fennakadás nélkül indulhat az idei tanév - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

A Népszabadság mai cikkében azt írta, továbbra is teljes a káosz a szakképzési centrumok körül: a pótfelvételik előtt még azt sem lehet tudni, ki veszi föl a gyerekeket? Rettegnek az oktatók is: elbocsátásokra számítanak.

Odrobina László szakállamtitkár az MTI-nek felidézte, hogy július 1-jétől a tárca fenntartásába kerültek a szakképző intézmények a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), ez mintegy 300 intézményt jelent, körülbelül 700 telephellyel.

Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten 5, a megyékben 1-3 centrumot hoztak létre. Kinevezték az újonnan létrejött szervezetek főigazgatóit, gazdasági és szakmai főigazgató-helyetteseit, a tanári kart pedig átvették a Kliktől.

Odrobina László kiemelte: a beiskolázás már júniusban megtörtént, teljes osztályokat és iskolákat vettek át megfelelő tanárokkal, így nincs szó elbocsátásokról.

A képzési centrumok megkapták a feladatokhoz szükséges előirányzatot a Kliktől, van költségvetésük; az átvett tanárok a bérüket augusztus elején már a centrumoktól kapták - ismertette a helyettes államtitkár.

A részletekről szólva elmondta, pontosan megkapták az iskolaigazgatók és a centrumok főigazgatói, hogy kinek mi a feladata. Jogilag a centrumok főigazgatói iskolázzák be a diákokat, ami úgy történik, hogy a nevükben a tagintézmények vezetői járnak el - mutatott rá.

A szakképzésről szóló törvény, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalról szóló kormányrendelet szabályozza, hogy milyen feladata van a nemzetgazdasági tárcának, a hivatalnak és a képzési centrumoknak. Két dokumentum fogja még ezt pontosítani, a szakképzési hivatal, illetve a szakképzési centrumok szervezeti és működési szabályzata - tette hozzá.

Odrobina László elmondta azt is: a korábbi tanévekhez képest nagy hangsúlyt kap az esti tagozatos felnőttoktatás, korhatár nélkül. A napokban országos kampány indul, ami felhívja a felnőttek figyelmét arra, hogy a centrumokban ingyenesen szerezhetnek meglévő szakmájuk mellé még egyet.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter