Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

OECD: hanyatló pályán a fejlett világ

A pénzügyi válság az 1980-as évek eleje óta a legsúlyosabb recesszióba fogja sodorni a fejlett ipari országokat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott fél éves elemzése szerint.

Az OECD külön említi Magyarországot - Nagy-Britanniával, Izlanddal, Írországgal, Luxemburggal, Spanyolországgal és Törökországgal együtt -, ahol a visszaesés különösen súlyos lesz. "Ezeket a gazdaságokat sokkal közvetlenebbül érinti a pénzügyi válság, amely bizonyos esetekben egyéb sebezhető pontokat is felszínre hozott", fejtette ki az OECD vezető közgazdásza, Klaus Schmidt-Hebbel.


Csökkenő mutatókA szervezet szerint a gazdasági teljesítmény várhatóan 0,4 százalékkal fog csökkenni jövőre a 30 OECD-tagországban, az idén várható 1,4 százalékos növekedéssel szemben. Ennek következményeként 8 millióval növekedhet a munkanélküliek száma a következő két évben, a munkanélküliségi ráta jövőre 6,9 százalékra, 2010-ben 7,2 százalékra emelkedhet az idei 5,9 százalékról. Az OECD szerint fennáll "bár csak kis mértékben" a defláció veszélye néhány országban.

Az elemzés szerint az Egyesült Államokba a gazdaság valószínűleg 0,9 százalékkal fog zsugorodni jövőre az idén várható 1,4 százalékos növekedést követően. Japánban 0,1 százalékos csökkenéssel számol az OECD az idei 0,5 százalékos növekedés után, az euróövezetben jövőre várhatóan 0,6 százalékos lesz a GDP-csökkenés, idén még 1 százalékos növekedés várható.


Hanyatló pályán a fejlett világA három legfontosabb gazdasági térségre vonatkozó jövő évi előrejelzés többé-kevésbé megegyezik azzal az előzetes elemzéssel, amit a G20 tanácskozása előtt tett közzé a nemzetközi szervezet. A különbség annyi, hogy az euróövezetben várható csökkenést korábban 0,5 százalékra várta az OECD. Az elemzők úgy látják, hogy a fejlett világ egy olyan hanyatló pályára került, ahonnan várhatóan csak legkevesebb négy negyedév alatt tud elmozdulni (két egymást követő negyedévig tartó csökkenés az OECD olvasatában már recessziót jelent). Miután a növekedés beindulhat a jövő év második felében, az OECD arra számít, hogy 2010-ben 1,5 százalékos lesz a növekedés a 30 tagországban.

Schmidt-Hebel szerint "a bankszektorba vetett bizalom helyreállítását és a likviditás növelését célzó gyors és erőteljes politikai akcióknak köszönhetően viszonylag rövid ideig tartott a pánik, mindamellett a pénzügyi intézményeknek még javítaniuk kell helyzetüket". A vezető közgazdász úgy látja, hogy ez még el fog tartani egy darabig, s vannak a kiigazítási folyamatnak jelentős bizonytalanságai is. Elsősorban olyan szempontból, hogy milyen gyorsan lehet úrrá lenni a pénzügyi válságon.


Hétszázezer új német munkanélküliAz OCED feltevése szerint a szeptember közepe óta tartó stressz rövid életű lesz, utána azonban - nagyjából 2009 végéig - enyhül a nyomás, s ezt követi majd a fokozatos normalizálódás. Az OECD prognózisa szerint a legnagyobb európai gazdaság, a német 2010 végéig a jelenlegihez képest 700 ezerrel több munkanélkülire számíthat, vagyis a hazai norma szerint számolt, jelenleg 7,7 százalékos munkanélküliség 9 százalék fölé nő. Októberben - 16 éve először - ismét 3 millió alatt volt a munkanélküliek száma: 2,997 millió állástalant regisztráltak.

A német kormány gazdasági mentőterve az OECD szerint átgondolt, de javításra érdemes, mivel túl későn ér el tényleges hatást a gazdaságban: a cégek csak 2010-ben érzik ténylegesen, mivel beruházásaikat addig elhalasztják. Így a program hatása az OECD véleménye szerint csak igen korlátozott a válságra. Ugyanakkor az OECD - az autóipar megsegítése kapcsán - úgy véli, hogy a különleges támogatási intézkedéseknek kizárólag a pénzügyi ágazatra kellene korlátozódniuk, a már sínen levő támogatási programok minden gazdasági ágra pozitívan kell hassanak.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek