Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Ön munkaügyi felügyelő? - Németországban biztosan lenne munkája

Németországban tavaly meghaladta a 100 ezret a feketemunka miatt indított eljárások száma, a hatóságok által kimutatott kár pedig megközelíti az egymilliárd eurót. Nagyon sok munkájuk van tehát a munkaügyi ellenőröknek. 1600 ellenőrt vesznek fel 2019-ig a minimálbérszabályok betartásának ellenőrzésére.

images

images

A német vám- és pénzügyőrség csütörtökön megjelent éves jelentése szerint a feketemunka visszaszorításáért dolgozó részleg 6700 munkatársa 2014-ben 513 ezer embert és 63 ezer munkaadót ellenőrzött. A szabálytalanságok miatt indított eljárások száma 103 ezerre emelkedett az egy évvel korábbi 95 ezerről.

A jelentésben kiemelték, hogy "az ellenőrök csaknem valamennyi nagyobb építkezésnél a szervezett bűnözés jeleit tapasztalják", de a jelenség nemcsak az építőipart, hanem "szinte valamennyi gazdasági ágazatot érinti". Az illegális foglalkoztatásra határokon átnyúló hálózatok alakultak ki, amelyek egy-egy kiterjedt, esetenként 100 fős bűnözői kör tevékenységét hangolják össze.

A munkavállalók illegális foglalkoztatása, a járulék- és adófizetés "bandaszerűen" szervezett megkerülése évente több milliárd euró bevételkiesést okoz - tették hozzá a hatóságot felügyelő pénzügyminisztérium által kiadott jelentésben, amely szerint az eljárások nyomán feltárt kár értéke tavaly 795 millió euróra emelkedett a 2013-ban regisztrált 777 millió euróról.

A feketemunka elleni részleg (Finanzkontrolle Schwarzarbeit) feladatai a valamennyi ágazatban kötelező, óránkénti bruttó 8,5 eurós (2600 forint) minimálbér január 1-jei bevezetésével tovább bővültek, ezért jelentős létszámfejlesztést terveznek. A minimálbérszabályok betartásának ellenőrzésére 2019-ig 1600 embert vesznek fel.

A hatóság egészének tevékenységéről beszámoló jelentés szerint tavaly 140 millió szál csempészett cigarettát, 13,5 tonna kábítószert és 137,7 millió euró értékű hamisított árucikket foglaltak le a vámnyomozók és pénzügyőrök Németországban.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter