Optimális munkateljesítmény egészséges táplálkozással - Tanácsok Kubányi Jolán táplálkozási szakértőtől
Mit együnk és mikor, hogy maximális teljesítményt nyújtsunk a munkahelyen? Milyen hibákat kerüljünk el, mire érdemes odafigyelni? Az optimális munkahelyi táplálkozásról Kubányi Jolánt, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségnek elnökét kérdeztük.
Napi ötszöri étkezés
A tudományos testületek ajánlásai között napi négy-öt étkezés szerepel. Sajnos gyakran előfordul, hogy a túlterhelt, időgondokkal küszködő munkavállalók, munkahelyi vezetők a napi 10-14 órás munka közepén esznek először, tehát ebéddel kezdik az étkezést, pedig a "keveset, de többször" elv munkájukra is pozitív hatással lehetne. Az ideális a három fő (reggeli, ebéd, vacsora) és a két köztes étkezés (a köznyelvben "tízórai" és uzsonna).
Reggeli nélkül rosszabb a teljesítőképesség
Ha nem veszünk magunkhoz kellő minőségű és mennyiségű táplálékot reggel, romlik a szellemi teljesítőképességünk, a koncentrációnk, és ez a munkahelyen komoly következményekkel járhat. A munkakezdés megkönnyítése érdekében is mindenképpen reggelizzünk fehérje- és szénhidrát tartalmú ételeket, a legjobb, ha még otthon munkába indulás előtt.
Csak bizonyos ideig segít a kávé
Amellett, hogy a frissen pörkölt és főzött kávé finom, növeli a koncentrálóképességét. Ám azzal nem árt tisztában lenni, hogy a kávé koffeintartalmának élénkítő hatása és az éberség rövid ideig tartó, átmeneti állapotot jelent. Reggel általában tovább élénkít a kávé, majd a nap előrehaladtával egyre rövidebb ideig hat. Hamis illúziókat keltünk magunkban, amikor azt gondoljuk, hogy egy kávé elfogyasztása "szárnyakat ad" az embernek és egész napra fokozza a teljesítményt. A valóságban legfeljebb egy óráig tart a hatása.
Semmiképpen se igyunk reggel éhgyomorra kávét, mert a gyomorra és a bélrendszerre gyakorolt hatása egyértelműen negatív.
Legyen változatos, de ne túl megterhelő az ebédünk
Ha a munkahelyen ebédelünk, ügyeljünk arra, hogy ne együnk túl sokat, mert az szintén rontja a délutáni munkatempót. Ha a klasszikus, vasárnapi, "magyaros", kiadós ebédet esszük a munkahelyen, attól fáradtabbak leszünk, az íróasztal helyett inkább az ágyat választanánk. Példaként a következő menüt ajánlom: könnyű karfiolkrémleves, sajttal töltött pulykaszelet, vegyes köret, melynek egyik része zöldség - sárgarépa, zöldbab, kukorica -, a másik fele rizs vagy főtt burgonya, majd valamilyen gyümölcs befejező fogásként.
Szánjunk 25-30 percet az ebéd elfogyasztására, ne próbáljunk meg mindent azonnal lenyelni, rágjuk meg alaposan az ételt. Ha ugyanis gyorsan legyűrjük az ebédet, azzal szintén megterheljük a gyomrunkat. Ügyeljünk arra, hogy ne mindennap ugyanazt ebédeljük.
Együnk tízórait és uzsonnát is
A napi öt étkezés azt jelenti, hogy a reggeli és a vacsora kivételével háromszor a munkahelyen kell étkeznünk. Az ebéden kívül együnk tízórait és uzsonnát is. Mindkettő köztes étkezésnek számít, tehát elegendő egy joghurt, vagy kefir, esetleg egy túrókrém vagy magvas péksütemény elfogyasztása.
A köztes étkezések a gyötrő éhségérzet kialakulását, valamint a vércukorszint leesését is meggátolják, ami a hatékony munkavégzéshez szintén fontos segítség.
Napi két liter folyadékot mindenképpen igyunk
Szervezetünknek napi két liter folyadékra szüksége van, ezért gondoskodjunk a folyamatos folyadékpótlásról. A nyári melegben 3 liter is lehet a szükséges italmennyiség. Túl sokat sem tanácsos inni, mert megterheli szervezetünket. Inni bármit lehet, azonban a legjobb a sima ivóvíz. Emellett jó hatással van a szervezetre az ásványvíz, a különböző rostos gyümölcslevek.
Csokoládé: inkább a pszichés hatás miatt lehet hasznos
Sokan egy-egy munkafázis befejezésekor csokoládét nassolnak, megjutalmazva magukat, serkentve a "boldogsághormonokat". Az elégedettség érzése ilyenkor inkább pszichés okokra vezethető vissza, nem közvetlenül a csokoládé okozza. A nassolásban azonban megvan az a veszély, hogy felborítja, egyoldalúvá teszi étrendünket, és ha túlzásba visszük, akkor felesleges testsúlytöbblet is kialakulhat. Tehát óvatosan a nassolással.
Karácsony Zoltán, 2003. február 10.
- 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.
Részletek
Jegyek
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Még tart az ajkai erőműben szombaton történt baleset vizsgálata - tájékoztatta a Veolia Energia Magyarország Zrt. hétfőn az MTI-t. Teljes cikk
A munka világa 2025-ben már nem a klasszikus irodai hierarchiáról szól: ma már fizetnek azért, ha valaki ölel, alszik vagy épp AI-személyiségeket... Teljes cikk
Üzemi baleset történt az ajkai erőműben, a helyszínről egy férfit súlyos sérülésekkel, életveszélyes állapotban, míg két másik férfit... Teljes cikk

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?