Megjelent: 8 éve

Orbán megerősítette a hallgatóknak ígért engedményeket

Megbeszélést tartott november 18-án a HÖOK és a kormány a felsőoktatási törvénytervezetről. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elmondta, a miniszterelnök úgy gondolta, teremtsenek még egy utolsó alkalmat a hallgatóknak és a doktoranduszoknak arra, hogy az esetleg még vitás kérdéseket megbeszéljék - írja az Edupress hírlevele.

images

images

NEXON a bér- és humánügyvitel szakértője

Tartsa kézben munkaerőköltségeit, válasszon a NEXON megoldásai közül!
  • Szoftvereink mérhetővé teszik a munkavállalók teljesítményét, kiszűrik az erőforrás-gazdálkodási problémákat, így


További információ

"Számomra megnyugvást jelentett az, hogy a hallgatók megnyugtató garanciát adtak a tekintetben, hogy értik azokat a nemzetstratégiai célokat, amelyeket a kormány maga elé tűzött, és amelyeket a felsőoktatási törvény egyértelműen szolgál" - mondta Hoffmann Rózsa, hozzáfűzve, hogy a hallgatók nem is vitatták e célokat, és az együttműködésükről biztosították a kormányzatot.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke úgy fogalmazott: nagyon jó, hogy a kormányfő első kézből hallhatta az érveiket. Kiemelte: garanciát kaptak arra, hogy már a javaslatok tervezése során figyelembe veszik a hallgatók érveit és indítványait. A HÖOK szintén garanciát vállalt a "közös gondolkodásra".

A hallgatói szervezet vezetője a konkrétumokat firtató kérdésekre válaszul a hallgatói szerződéseket és az önköltséget emelte ki. Nagy Dávid azt mondta, arra mindenképpen lehetőséget kell biztosítani a hallgatóknak, hogy ha külföldre mennek, eldönthessék mikor teszik, hogy ez nagy költségvonzattal ne járjon. Kitért az önköltség megállapítására is, ezzel kapcsolatban felvetették, a képzési normatívát vegyék alapul. Ehhez a képzési normatívát is újra kell számolni, és ezután lehet majd konkrét számokat mondani.

Hoffmann Rózsa megjegyezte, ezek a felvetések nem a pénteki megbeszélésen hangzottak el, a miniszterelnök részvételével tartott tárgyaláson "inkább csak megerősítést nyertek". "Eloszlattuk azokat a félreértéseket is, amelyek a hallgatók és mások részéről kísérték egyik-másik megnyilatkozást. A hallgatói szerződések rugalmassága hetek óta már egyértelmű volt részünkről is" - fűzte hozzá. Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) főtitkára azt emelte ki, hogy javaslataik maradéktalanul bekerültek a felsőoktatási törvény tervezetébe. Kitért arra is, hogy a DOSZ jogi státuszát rendezik a törvényben, és szintén kitér az indítvány a szolgálati idő beszámítására is.

A DOSZ vezetője szintén nagyon hasznosnak és eredményesnek értékelte a kormányfővel folytatott egyeztetést. Sikerült azokban a kérdésekben is megállapodni, amelyeket később rendeletekben szabályozzák - jelezte a főtitkár.

MTI/edupress.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk