Megjelent: 10 éve

Orbán Viktor ígérete: 800 milliárdos teher csökkentés

Új alkotmányt, megyei kormányhivatalokat, alacsonyabb és jóval egyszerűbben befizethető adókat ígér Orbán Viktor, amiket az összevont APEH-VPOP fog behajtani. A bürokratikus terhelés fél év alatt 800 milliárddal csökken, az MNB vezetése pedig retteghet.

A gazdaság átalakításának részleteit azonban addig nem ismertetik, amíg Varga Mihály a Miniszterelnökség várományosa nem végez a tényfeltárással. A várakozások nagyok, a gazdasági ágazatok képviselői hosszú kívánságlistával járultak a leendő miniszterelnök elé.

Az emberek elvárása alapján egy új, szabad, demokratikus és kapitalista rendet kell teremtenünk a magántulajdonra illetve a versenyre alapozva - jelentette ki Orbán Viktor a nemzeti konzultációsorozat második, gazdaságra fókuszáló állomásán. A miniszterelnök jelölt többször is hangsúlyozat: a kétharmados parlamenti többség birtokában az új kormány nem hivatkozhat majd semmilyen külső akadályra, még a múlt hibáira sem, ehelyett cselekednie kell.

Egy ideális esetben a parlament rögtön alkotmányozó nemzetgyűléssé változhatna, azonban a gazdasági válsághelyzet miatt erre most nincs idő - fejtette ki a politikus. A kormány az első időben a gazdaság és a közrend gondjainak a megoldására fog koncentrálni, azonban biztosan kell majd új alkotmány is. Orbán szerint ennek megalkotására elfogadására 2012 közepén, végén kerülhet sor. "Polgári forradalom kell, hiszen bajaink többségének gyökerei a rendszerváltozás előtti időszak szocialista mentalitására vezethetők vissza" - fejtette ki.

Első lépések

Orbán tervei szerint az új kormány első lépéseinek is illeszkedniük kell a hosszútávú válságkezelés intézkedései közé, azonban több mélyreható változásra januárig még várni kell. Az újrakezdés alapelvei a következők lesznek: a jövőben nem lehet hitelből, külföldi eladósodás árán finanszírozni a jólétet; nem lehet kiárusítani a nemzeti erőforrásokat; a munkát és a termelést nem lehet majd spekulációval kiváltani; illetve nem lehet majd hazugságokra gazdaságpolitikát és költségvetést építeni, ahogy ezt tették a görögök - figyelmeztetett Orbán.

Orbán tervei alapján a következő évek középpontjába a vállalkozókat és a vállalkozásokat kell állítani, a gazdaságpolitika ezt a szektort a jövőben nem fogja ellenségként kezelni - vázolta elképzeléseit a leendő kormányfő. Orbán elmondta: a Vám és Pénzügyőrség illetve az APEH összevonása révén újabb munkaerő felvétele nélkül is hatékonyabb hatóság jön majd létre, főleg azért, mert az adóbevallás tényleg elfér majd egy söralátéten. Ehhez az adórendszerben radikális egyszerűsítésre van szükség, ami kisadók kivezetésével és adónemek összevonásával valósulhat meg.

A bürokratikus akadálypályát is le kell építeni. Orbán Matolcsy hivatkozva azt mondta: a jelenlegi 2800 milliárdos bürokratikus terhelést hat hónap alatt néhány törvény módosításával 800 milliárddal lehet megvágni.

A Magyar Nemzeti Bankról Orbán azt mondta: az együttműködés kötelező, ehhez azonban alapok kellene, de ezek a mai MNB-ben nincsenek meg. "A jegybankkal szemben sem fogunk brutális erőt mutatni, azonban ezt a helyzetet a kormányalakítás után röviddel meg kell oldani" - fogalmazott a részletek felvázolása nélkül a politikus.

Hírszerző
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter