sztrájk  BKV  LIGA  busz 
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Országos sztrájk: hárommillió munkavállalóra számítanak

A pénteki országos sztrájk várhatóan elsősorban a vasúti közlekedést fogja megnehezíteni, a Volán társaságok ezért mentesítő járatokat indítanak, a LIGA felhívásához a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozik.

A LIGA-tag VDSZSZ Szolidaritás mindazonáltal továbbra is mintegy hárommillió magyar munkavállaló támogatására számít a pénteki sztrájkon, aminek álláspontjuk szerint az ad súlyt, hogy olyan intézkedések ellen tiltakoznak, amelyek mintegy 30 százalékos keresetveszteséget okoznak a munkavállalóknak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vasutasok és az Electrolux hűtőgépgyári dolgozók egy része csatlakozott szerdán délutánig a pénteki LIGA-sztrájkhoz. Munkabeszüntetés lett volna a General Electric kisvárdai gyárában is, de ott a gazdasági válság miatt korábban négynapos munkarendet vezettek be, így pénteken az üzem zárva lesz. A szabolcsi egészségügyi dolgozók és pedagógusok csatlakozásáról még nem született döntés, folynak a tárgyalások.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) egyetlen tagja, az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) csatlakozik a kezdeményezéshez. Csánics Sándor, az ÉŐDSZ vezetője az MTI kérdésére elmondta: szakszervezetüknek a Magyar Posta pénzszállító cégeként működő JNT Kft.-nél - a valamikori Defend Kft.-nél - dolgozó mintegy 200 tagja vesz részt a sztrájkban, pénteken 8.30-tól 10.30-ig függesztik fel a munkát.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője elmondta, hogy a pénteki szolidaritási sztrájk nem lesz hatással a posta működésére, szolgáltatásaiban fennakadást nem okoz.

A konföderációk közül az MSZOSZ, az ÉSZT és az Autonómok még kedden jelezték, hogy nem csatlakoznak a LIGA felhívásához, és a tárgyalások folytatása mellett foglaltak állást, hasonlóan nyilatkozott szerdán a SZEF is. A LIGA tagszervezetei közül sem sztrájkol valamennyi, nem csatlakozik a felhíváshoz például a több mint 10 ezer tagot számláló Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ). Gál Rezső, a szövetség elnöke elmondta, hogy szolidárisak a sztrájkolókkal, amit a tagok kék szalag viselésével is kifejeznek majd. A célokkal egyetértenek, a 18 ezer munkavállalót alkalmazó villamosenergia-iparban azonban érvényes megállapodások vannak, amit a munkáltató nem vitat.

A VDSZSZ munkabeszüntetése miatt a vonatforgalomban bizonytalan a helyzet, de a Volán társaságok mentesítő járatokkal készülnek péntekre. A sztrájk ideje alatt valamennyi busztársaság elfogadja egyes járatain a MÁV START által kiadott érvényes vasúti bérleteket, a vasúti bérletekkel megegyező viszonylatban.
A Zala Megyei Kórházban két órás sztrájkot tartanak 13 órától 15 óráig, de a demonstrációban részt vevő orvosok ez idő alatt is kötelezhetők a sürgősségi ellátásra. A demonstráló dolgozók ez idő alatt megkülönböztető jelzést, kék szalagot viselnek. A sztrájkolók erre az időszakra nem kapnak munkabért. A Zala megyei kórház 20 dolgozója jelezte írásban előzetesen, hogy részt vesz a sztrájkban.

A BKV jármű-átcsoportosítással készül a pénteki LIGA-sztrájkra és az emiatt esetleg megnövekedő utasforgalomra.

Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) egyetértéséről és támogatásáról biztosította a péntekre meghirdetett sztrájk résztvevőit, egyben felháborodását fejezi ki amiatt, hogy három konföderáció nem csatlakozott a LIGA sztrájkfelhívásához - mondta Cser Ágnes, a szakszervezet elnöke szerdán az MTI-nek.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Dollármilliárdokból védenék tovább az amerikai légiipari munkahelyeket

Csaknem 30 milliárd dolláros bértámogatási keretet nyitnának meg a légiipar számára egy republikánus javaslat szerint, hogy elkerüljék az újabb... Teljes cikk

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a... Teljes cikk

Csökkenés helyett tovább nőtt a munkanélküliség Oroszországban

Oroszországban az elemzők által várt csökkenés helyett augusztusban 6,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk