sztrájk  BKV  LIGA  busz 
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Országos sztrájk: hárommillió munkavállalóra számítanak

A pénteki országos sztrájk várhatóan elsősorban a vasúti közlekedést fogja megnehezíteni, a Volán társaságok ezért mentesítő járatokat indítanak, a LIGA felhívásához a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozik.

A LIGA-tag VDSZSZ Szolidaritás mindazonáltal továbbra is mintegy hárommillió magyar munkavállaló támogatására számít a pénteki sztrájkon, aminek álláspontjuk szerint az ad súlyt, hogy olyan intézkedések ellen tiltakoznak, amelyek mintegy 30 százalékos keresetveszteséget okoznak a munkavállalóknak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vasutasok és az Electrolux hűtőgépgyári dolgozók egy része csatlakozott szerdán délutánig a pénteki LIGA-sztrájkhoz. Munkabeszüntetés lett volna a General Electric kisvárdai gyárában is, de ott a gazdasági válság miatt korábban négynapos munkarendet vezettek be, így pénteken az üzem zárva lesz. A szabolcsi egészségügyi dolgozók és pedagógusok csatlakozásáról még nem született döntés, folynak a tárgyalások.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) egyetlen tagja, az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) csatlakozik a kezdeményezéshez. Csánics Sándor, az ÉŐDSZ vezetője az MTI kérdésére elmondta: szakszervezetüknek a Magyar Posta pénzszállító cégeként működő JNT Kft.-nél - a valamikori Defend Kft.-nél - dolgozó mintegy 200 tagja vesz részt a sztrájkban, pénteken 8.30-tól 10.30-ig függesztik fel a munkát.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője elmondta, hogy a pénteki szolidaritási sztrájk nem lesz hatással a posta működésére, szolgáltatásaiban fennakadást nem okoz.

A konföderációk közül az MSZOSZ, az ÉSZT és az Autonómok még kedden jelezték, hogy nem csatlakoznak a LIGA felhívásához, és a tárgyalások folytatása mellett foglaltak állást, hasonlóan nyilatkozott szerdán a SZEF is. A LIGA tagszervezetei közül sem sztrájkol valamennyi, nem csatlakozik a felhíváshoz például a több mint 10 ezer tagot számláló Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ). Gál Rezső, a szövetség elnöke elmondta, hogy szolidárisak a sztrájkolókkal, amit a tagok kék szalag viselésével is kifejeznek majd. A célokkal egyetértenek, a 18 ezer munkavállalót alkalmazó villamosenergia-iparban azonban érvényes megállapodások vannak, amit a munkáltató nem vitat.

A VDSZSZ munkabeszüntetése miatt a vonatforgalomban bizonytalan a helyzet, de a Volán társaságok mentesítő járatokkal készülnek péntekre. A sztrájk ideje alatt valamennyi busztársaság elfogadja egyes járatain a MÁV START által kiadott érvényes vasúti bérleteket, a vasúti bérletekkel megegyező viszonylatban.
A Zala Megyei Kórházban két órás sztrájkot tartanak 13 órától 15 óráig, de a demonstrációban részt vevő orvosok ez idő alatt is kötelezhetők a sürgősségi ellátásra. A demonstráló dolgozók ez idő alatt megkülönböztető jelzést, kék szalagot viselnek. A sztrájkolók erre az időszakra nem kapnak munkabért. A Zala megyei kórház 20 dolgozója jelezte írásban előzetesen, hogy részt vesz a sztrájkban.

A BKV jármű-átcsoportosítással készül a pénteki LIGA-sztrájkra és az emiatt esetleg megnövekedő utasforgalomra.

Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) egyetértéséről és támogatásáról biztosította a péntekre meghirdetett sztrájk résztvevőit, egyben felháborodását fejezi ki amiatt, hogy három konföderáció nem csatlakozott a LIGA sztrájkfelhívásához - mondta Cser Ágnes, a szakszervezet elnöke szerdán az MTI-nek.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter