kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Pálinkás József: Valódi világrendezvény lesz Budapesten

Száznál több résztvevő országgal valódi világrendezvénynek ad otthont november 16. és 19. között Budapest, az immár ötödször megrendezendő Tudomány Világfóruma (WSF) az idei uniós elnökség mellett a legjelentősebb nemzetközi esemény Magyarországon - hangsúlyozta Pálinkás József az MTI-nek.

A világfórumot A tudomány átrajzolódó világtérképe (The Changing Landscape of Science) témában a Magyar Tudományos Akadémia az UNESCO-val, a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal (ICSU), valamint a Science folyóiratot kiadó Amerikai Tudományfejlesztő Társasággal (AAAS) együttműködésben szervezi. Ötszáz felett van a külföldi regisztráltak száma és 200 felett a magyar résztvevőké.

"A legkiválóbb kutatókat, köztük Nobel-díjasokat és a legbefolyásosabb döntéshozókat várjuk Budapestre" - mutatott rá Pálinkás József. Ismertetése szerint a világfórumot Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg, felszólal Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, a záróülésen pedig Schmitt Pál köztársasági elnök mond beszédet, és a résztvevőkhöz videoüzenetet intéz Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.

Mint hangoztatta, a WSF egyedülálló rendezvény. "Az egyetlen tudományos fórum, amely nem csupán egy-egy szakterületre fókuszálva, hanem a lehető legtágabb keretben, folyamatos párbeszédet folytat a társadalommal és a politikai döntéshozókkal a tudomány szerepéről, a tudományos felfedezések etikai, környezeti, gazdasági, szociális és kulturális következményeiről" - magyarázta.

Pálinkás József az idei WSF témaválasztásával kapcsolatban elmondta, hogy három értelemben - földrajzilag, társadalmilag és tematikailag is átalakult a tudomány világtérképe. Egyrészt új tudományos nagyhatalmak jöttek létre, például Brazília, India, Kína, Dél-Korea, vagy Malajzia.

"Ázsia és Dél-Amerika jelentős fejlődést ért el az utóbbi időszakban. Tudatos fejlesztésről van szó, ezek az országok ugyanis felismerték, milyen nagy jelentősége van a tudományos bázisnak, amelytől elrugaszkodva fejleszthető az ipar, a gazdaság" - fogalmazott az MTA elnöke.

Társadalmi értelemben is nő a tudomány szerepe, amely mindennapi életünket befolyásolja, jobbítja. A világfórumon tematikus értelemben az új tudományágak jelentőségére és várható eredményeire mutatnak rá, ilyen a rohamlépésekkel fejlődő agykutatás és genomika. Másrészt erősíteni kell például az ökológiai és az energetikai kutatásokat ahhoz, hogy biztosítva legyenek az emberiség energiaszükségletei, ugyanakkor megóvjuk környezetünket.

Pálinkás József kitért az orvosbiológiai kutatásokra is, példaként a világfórumon a Német Tudományos Akadémia, a Leopoldina által a fertőző betegségekről szervezett ülést említve.

"Azt tapasztaljuk, hogy Európában újra feltűntek az elfeledettnek hitt fertőző betegségek, másrészt beszélni kell az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozókról, ami egyre súlyosabb gondot jelent" - mondta. A WSF céljai között említette az MTA elnöke, hogy hangsúlyozzák a tudományos eredményeken alapuló döntéshozatal szükségességét.

A további tervekkel kapcsolatban Pálinkás József elmondta, hogy a többpólusúvá váló tudományos világ változásait figyelembe véve 2011-től négyévente más-más országban rendezik a Tudomány Világfórumát. A következő, 2013-as WSF házigazdája Brazília lesz. Ugyanakkor, felértékelve a budapesti helyszín jelentőségét, a világfórum négyévente visszatér a magyar fővárosba.

A Tudomány Világfórumát 2003-ban rendezték meg első ízben Tudás és társadalom mottóval. A 2005-ös WSF mottója Tudás, etika és felelősség volt, 2007-ben Befektetés a tudásba jelszóval szervezték az eseményt, a 2009-es mottó pedig Tudás és jövő volt.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Karácsony Gergely: öt évvel növeljük a várható élettartamot Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek - DK - MSZP fővárosi listavezetőjének fő célkitűzése, hogy újbóli megválasztása esetén... Teljes cikk

Fájdalmas menstruációval és menopauzával kapcsolatos női munkavállalói jóllétet támogató program indult

A májusban, az Európai Sokszínűségi Hónap keretein belül bevezetett program célja kifejezetten azoknak a női munkavállalóknak nyújtott támogatás,... Teljes cikk