Megjelent: 10 éve

Parragh László: Nem teljesült a munkahely-megtartási cél

Parragh László szerint a vállalati visszajelzések alapján nem teljesült a kormány munkahely-megtartási célja, a kisfoglalkoztatók számára gyakorlatilag elérhetetlen a program, a nagyfoglalkoztatók pedig kifogásolják, hogy a tavaszi munkahelymegtartó döntéseket hónapokig nem hozta meg kormány.

Erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt az Figyelőnetnek adott, pénteken megjelent interjúban.

A kamara elnöke kifejtette: munkahely-teremtés tekintetében súlyos filozófiai tévedésben van a kormány, ha azt hiszi, hogy neki kell munkahelyeket teremteni. Ez nem a kormány, hanem a gazdasági szereplők feladata - szögezte le.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi kellene ahhoz, hogy a gazdaságélénkítés beinduljon az uniós forrásokon keresztül, Parragh László úgy vélekedett: bizonyos értelemben a hajó elment. A döntések 70 százalékban már megszülettek. Fáziskésésben van az ország, ezeket a lépéseket 2005-2006-ban kellett volna megtenni - mondta.

Parragh László emlékeztetett: még 2006 tavaszán javasolta, hogy az uniós fejlesztések legalább 50 százalékát fordítsák gazdaságfejlesztésre. Ehelyett mindössze 9 százalék ment erre a célra. Nem gazdaságos, hogy az uniós pályázati pénzek 20-30 százalékát maga az elosztási mechanizmus emészti fel - mondta. Szerinte a pályázatokkal foglalkozó intézmények dolgozóinak felét el kellene bocsátani, és ehhez hozzárendelni a feladatok felének eltörlését.

Az interjúban az MKIK elnöke beszélt arról is, hogy át kell alakítani az alrendszereket, leépíteni a bürokráciát, visszaszorítani a korrupciót.

Szerinte Magyarországon a korrupció gyökere a politikai korrupció, ami igen kiterjedt és a felmérések szerint minden szinten egyre nő. 'Last minute-hangulatban" van az ország - mondta Parragh László, aki szerint mintha kezdene kifulladni a feketegazdaság elleni harc.

Figyelőnet/MTI
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter