Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

PDSZ: fel kell mérni a pedagógusok valódi munkaterhelését!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felkéri a parlament oktatási és tudományos bizottságát, hogy terjesszen elő javaslatot a pedagógusok munkaterhelését vizsgáló kutatásról - közölte Kerpen Gábor elnök kedden.

A PDSZ az általa korábban kezdeményezett tárgyalások felelevenítését is kezdeményezi az oktatási tárcával a felmérés mielőbbi elvégzése érdekében.

Az Országgyűlés hétfőn este elvetette a PDSZ népi kezdeményezését, amely a kötelező óraszám emelés visszavonását célozta. A PDSZ tapasztalatai szerint ugyanis a pedagógusok terhelése jóval meghaladja a heti negyven órát. Mivel az oktatási-nevelési feladatok bővültek, és a kötelező óraszám emelése miatt kieső pedagógusok helyett a rendszerben maradóknak kell a megnövekedett feladatokat ellátniuk, az ő terhelésük tovább nő, az oktatás minősége pedig romlik.

Kerpen Gábor annak kapcsán, hogy a vitában kormányoldalról elhangzott az is, hogy a kötelező óraszám emelésének visszavonása nem finanszírozható, kifejtette: ez nyílt elismerése annak, hogy - bár 120 milliárdos EU-s forrás oktatásba való bevonásáról beszél a kormány már hosszú ideje - az oktatást-nevelést végzők, a gyerekekkel mindennapi kapcsolatot tartók számának csökkentését megalapozó és egyedül indokló pénzügyi politika maga alá temeti a "minden gyermek egyformán fontos" közoktatás-politika alapelvét.

Idén szeptembertől differenciáltan nőtt a pedagógusok kötelező óraszáma: a nem szaktanítást végző pedagógusoknál eggyel, a szaktanítást végzőknél, középiskolai tanároknál kettővel hetente. A PDSZ az intézkedés visszavonásáért indított népi kezdeményezés keretében 60 ezer hiteles aláírást gyűjtött össze, a parlamentnek így foglalkoznia kellett a kérdéssel.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának kormánypárti többsége a
népi kezdeményezés elutasítását javasolta szeptember 19-i ülésén, míg az ellenzék támogatta a szakszervezet indítványát.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter