Megjelent: 6 éve

Pedagógusból vállalkozó: szappanban utazik az ötgyermekes anyuka

Felismerte, hogy egyre többen kapnak rá az otthon készíthető, környezetbarát kozmetikumok varázsára és akarják webshopjukban értékesíteni. Juhászné Kovács Kornélia bő két évvel ezelőtt új szakmát tanult ki, alkalmazott pedagógusból vállalkozó lett. Így is lehet karriert váltani.

images

Juhászné Kovács Kornélia 5 gyermekes családanya. Baján szerezte tanítói diplomáját, 2 és fél éve új fejezetet nyitott az életében. Ma már Szappaniskolájában oktatja a házi natúrkozmetikumok - szappanok és tisztálkodó szerek - készítését, a Baja melletti Bátmonostor és Budapest között ingázva, egyszerre akár 12 fő részére a VII. ker. Hársfa utcában. És igény szerint Pécsett, Kecskeméten is. Felismerte, hogy egyre többen kaptak rá az otthon készíthető kozmetikumok varázsára. Tanfolyamain eddig közel 1000 diák vett részt. Korábbi tanulói közül többen már önálló webshopjukban árusítják saját termékeiket. Diákjaik között akadt már bécsi, teheráni, erdélyi és szlovákiai is - de olyan magyar is, aki az év nagyobb részében Norvégiában dolgozó fogtechnikusként nyergelne át a környezettudatos szappankészítés világába és vinné azt külföldre.

Emellett vannak tanulók, akik a hasznos hobbi elsajátítása miatt jönnek a műhely tanfolyamaira. Az elmúlt pár évben ugyanis egyre nagyobb teret hódított az interneten a környezetbarát, házi készítésű és egészséges natúr-kozmetikumokkal kapcsolatos kézművesség - ám rengetegen csupán felszínesen felcsipegetett tudással, fél-információkkal vagy 1-1 gyorstalpaló elvégzése után próbáltak rögtön nekivágni mások oktatásának, a fontosabb fogások átadásának ilyen-olyan blogokon. Így aztán az eredmény is felemás lett, rengeteg hibával. Kornélia viszont épp ebben látta meg a kínálkozó lehetőséget: a natúr-kozmetikumokkal már korábban, szülésfelkészítőként is találkozott. Ráadásul a kézművesség is mindig nagyon vonzotta, akárcsak eredetileg választott hivatása, az oktatás.

Profi tanfolyamon tanulta ki a szakmát

És úgy gondolta, hogyha már valaki oktatni szeretne e területen, akkor alaposan ki kell tanulnia a szakmát. Így beiratkozott a Magyarországon elsőként akkreditált házi-kozmetika tanfolyamra (A tanfolyam profi csomagja jelenleg 112500 forintba kerül a szakma elsajátítására vágyóknak.) Döntése helyesnek bizonyult: tanfolyamának 10 résztvevője közül 2-3 azért fordul hozzá, mert a korábbi, önjelölt szappankészítőktől kapott fél-infók alapján nem boldogult a kozmetikumkészítéssel. Ám emellett egyéb tényezők is szerepet játszottak a döntésében.

Fontos a szerepe a személyességnek

"Tanítónőként mindig nagyon vonzott a közösség, a személyesség és az így átadott információk varázsa. Erről a gyermekeink születése után sem szívesen mondtam volna le. Ezek az események viszont olyan változásokat hoztak az életünkben, hogy nem tudtam már magamat alkalmazottként elképzelni. Részben így jött a szülésfelkészítés és került közben képbe a házi kozmetikumgyártás - ami eleinte a család miatt sem elhanyagolható egészségtudatosság miatt is megtetszett. A vállalkozása sikereit a marketing mellett elsősorban a személyességben látja - és abban, hogy a résztvevőket nem puszta statisztikai adatként, hanem emberként kezeli. "A tanulóink nevére, sztorijaira még hónapok múlva is emlékszünk, és ha kérdésük van, bármikor felhívhatnak. Emellett a hallgatók haza is vihetik a nálunk gyártott kozmetikumokat."

Több hatósági engedély kell hozzá

Profi natúrkozmetikum-készítővé és az eljárásokat oktató szakemberré és vállalkozóvá válni? A sikereket látva könnyűnek tűnhet, de eleinte nem volt az. A kezdetek számos leküzdendő kihívást tartogattak. Magyarországon ugyanis szigorúan magáncélra, az otthon 4 fala között olyan és annyi kozmetikum készülhet, amennyit a hobbista szappankreátor csak akar. De csak magának. Vállalkozóként viszont a vállalkozóvá válás hivatalos formái mellett (bt. vagy kft. alapítása) a bérelt szappanműhelynek és a termékeknek megannyi engedélyeztetési eljáráson kellett keresztülmennie az induláshoz. Ehhez az ANTSZ és a területileg illetékes önkormányzat engedélyére volt szükség, illetékfizetés terhe mellett.

A belvárosi műhelynek még szerencséje is volt - más vidéki szakemberekkel például megesett, hogy az önkormányzat döntésétől függően csak ipari övezetben kezdhették meg a munkát. Mindemellett a szappanokat - mindegyiket fajtánként, külön-külön, darabonként 5-40 ezer forintért - mikrobiológiai laborvizsgálat során engedélyeztetni kellett. A késztermékeket ezután vegyészi vagy gyógyszerészi elemzésnek is alá kell vetni, akik minderről termékleírásos dossziét készítenek, értékeléssel. Ezt követően a termékeket a szakterülethez tartozó EU-s portálra is be kell regisztrálni - termékenként kb. 70-200 ezer forintért. Kornéliáéknak szerencséjük volt, mert aránylag gyorsan -2-3 hónap alatt- sikerült végigcsinálni ezt a procedúrát.

További újdonság a vállalkozólétben a feladatok delegálása az arra leginkább alkalmas személyeknek. Meg kellett barátkoznia a gondolattal, hogy könyvelésre, marketingmunkára megfelelő partnereket kell találniuk. Utóbbi egyébként nem volt extra kihívás: csupán körülnézett az interneten és kiválasztotta a legszimpatikusabb ajánlatot.

Férje nélkül nem működne

Az önképzés is fontos. "Folyamatosan tanulok, rendszeresen járok vállalkozói összejövetelekre." Kornélia mindezek mellett férje, Péter segítségét és közreműködését is felbecsülhetetlen értékűnek tartja - és a vállalkozás szempontjából elengedhetetlennek is, hiszen az eredményeik 2 fős "csapatmunkájuknak" is köszönhetőek. "Egy natúrkozmetikum-műhelynél rengeteg feladat tipikus férfimunka: itt kezdés előtt 5-600 kg-nyi eszközt kell megmozgatni, időnként technikai hibákat elhárítani, de néha a tanulókat is ki kell segíteni, ha 1-1 előre megbeszélt munkaeszközt véletlenül otthon felejtettek. Ezek a feladatok egyedül, az oktatás mellett biztosan nem mennének." A technikai teendők mellett Péter segít a gyermekek felügyeletében: ő csinál programot nekik, miközben Kornélia oktat, ha a nagyszülők épp nem érnek rá.

Szűk 3 milliós befektetéssel indult az üzlet

Mindenesetre egyöntetűen úgy gondolják, hogy amennyire tartottak eleinte a vállalkozói lét kihívásaitól, ma már annyira élvezik kb. 2-3 millió forintos befektetéssel indult vállalkozásuk gyümölcseit. "Felszabadító, hogy nincs főnök, kötöttség vagy mások által diktált munkatempó. Ráadásul nagyon kreatív, hogy saját ötleteim alapján valósíthatok meg számos új receptet, öntést és mintát, amit a résztvevők is mindig örömmel fogadnak."

Takács Gabriella
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter