kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Pedagógusok - előrelépés történt a tárgyalásokon

Előrelépés történt a pedagógusok foglalkoztatása ügyében a sztrájkbizottság és a kormány keddi tárgyalásán - derült ki a több órán át tartó egyeztetés után. A bérkövetelésekről tovább egyeztetnek jövő szerdán.

images

images

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere újságírók előtt kiemelte: a két szakmai munkacsoport - amelynek megalakításáról szombaton határoztak - elvégezte munkáját. Az egyik már meg is szűnt, az átadás-átvétel ügyében ugyanis sikerült megegyezni.

A keddi fordulóra húsz ajánlás érkezett a munkacsoportoktól, a felét áttekintették ezeket, és a felükben meg is egyeztek. A foglalkoztatás területén maradtak még vitatott pontok, ebben további szakmai munka várható - ismertette.

Arra a kérdésre, hogy a bérek ügyében mire jutottak, úgy válaszolt: a húszszázalékos általános bérkövetelésre, amelyet a szakszervezetek megfogalmaztak, nem tudtak igent mondani. További tárgyalásokat folytatnak, és mint mondta, bízik benne, hogy jövő szerdán ebben a kérdésben is sikerül majd megállapodni. Abban megegyeztek, hogy az a béremelés, amelyet az életpályához és az új munkarendhez fognak kötni, jelentősebb, mintegy 30 százalékos növekedést jelent majd.

Hozzátette: a következő forduló jövő szerdán lesz, és reményét fejezte ki, hogy a fennmaradó kérdésekben is megállapodásra jutnak.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta: megállapodtak arról, hogy a közoktatási intézmények pedagógusi álláshelyeit a heti 22 finanszírozott óraszámhoz igazítják. A pedagógusok számára ez komoly és nagy izgalmat okozó kérdés volt - mondta, hozzátéve: ez a megállapodás azt sugallja, hogy az a nagyarányú pedagóguselbocsátás, amelyet a bizonytalanság miatt feltételeztek, talán nem lesz akkora, mint gondolták.

A sztrájkra vonatkozó felvetésre úgy válaszolt: kedden komoly előrelépés történt, de még koránt sincsenek azonos hullámhosszon minden kérdésben. Azt sem mondja, hogy sztrájkolni fognak, és azt sem, hogy nem fognak sztrájkolni - fogalmazott. A sztrájk nem cél, hanem eszköz - mutatott rá az érdekvédő, aki jelezte: a még elégséges szolgáltatásokról is folytatnak egyeztetéseket.

További egyeztetések tárgya lesz még a 62 éves életkort betöltött pedagógusok foglalkoztatásának ügye, illetve az, hogy a pedagógus-életpályamodell minősítési rendszere kikre vonatkozik. A bérek ügyében sem tartja kizártnak, hogy elmozdulás történik - közölte.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a tárgyalások alatt Gárdonyi Géza: A lámpás című kisregényéből készült film egy párbeszédrészletét osztotta ki a sajtó várakozó képviselőinek. Ebben egy falusi néptanító vitatkozik a tanfelügyelővel arról, hogy az országos tanterv betarthatatlan.

A tárgyalásokról nyilatkozva kiemelte: a 22 óra rögzítése nagy jelentőségű bejelentés. Ugyanakkor ez csak ígéret, a kormánynak erre még rá kell bólintania, és törvényt is kell módosítani, a köznevelési törvény ugyanis jelenleg 22-26 órát rögzít.

A többi célok területén, így a bérkövetelésekben még jelentős távolság van a felek között - mondta. Hozzátette: nem véletlen, hogy a közalkalmazottak egészére vonatkozóan szeretnének 20 százalékos béremelést. Szerinte a kormány ajánlata bizonytalan, és azt gondolják, javaslatuk január elsejétől, de legkésőbb februártól megvalósítható lenne. Számításaik szerint indítványuk kevesebb forrást igényel, mint a kabinet elképzelése.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk