Megjelent: 12 éve

Pedagógussztrájk és tüntetés Csehországban

Zárva maradt hétfőn a csehországi általános és középiskolák több mint fele, mert a pedagógusok magasabb béreket követelve egynapos sztrájkot tartottak - számol be az Új Szó alapján a Világgazdaság.

Mintegy hatezer iskolából több mint 130 ezer pedagógus kapcsolódott be az akcióba - közölte Markéta Voborníková, az oktatásügyi szakszervezetek elnökhelyettese. Az oktatásügyi alkalmazottak magasabb béreket követelnek azt állítva, hogy az idei magas infláció következtében reálkeresetük csökkent.

A sztrájkra azután került sor, hogy a szakszervezetek és az oktatási miniszter nem tudtak közös nevezőre jutni a béreket illetően. "Nem tudok többet ígérni, csak azt, amit reálisan be tudok tartani. Nagyobb béremelésre csak akkor kerülhet sor, ha megváltoztatjuk a koalíciós szerződést, és ha az államnak lesz erre pénze" - jelentette ki Liŕka tegnap a prágai Jan Neruda gimnáziumban, ahol az elégedetlen pedagógusokkal találkozott.

Követelései megerősítése érdekében a pedagógusok szakszervezte délutánra tüntetést szervezett a kormány épülete elé Prágába. "Több tucatnyi autóbusz indult Prágába az ország minden tájáról. Nem engedjük, hogy a kormány ezt a problémát lesöpörje az asztalról" - szögezte le a szakszervezeti alelnök.

Új Szó/Világgazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter