Megjelent: 7 éve

Példaértékű kollektív szerződést írtak alá

Sikerült megállapodni egy munkavállalók számára kedvező kollektív szerződésről a Magyar Posta egyik leányvállalatának és az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Szakszervezetnek. A Munkástanácsok (MOSZ) tagszervezetei körében ez az első elfogadott kollektív szerződés az új Munka Törvénykönyvének (MT) életbelépése óta - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

Példaértékű kollektív szerződést írt alá 2012. október 12-én a MOSZ Vagyonvédelmi ágazata és a Magyar Posta kizárólagos tulajdonában lévő JNT Security Kft.

Ezzel a kollektív szerződéssel sikerül kiküszöbölni az új MT által a munkavállalóknak indokolatlan hátrányokat okozó intézkedéseket:

 • a szakszervezetek tájékozódási és konzultációs jogának megszüntetését (az új MT-ből ugyanis kimaradt ez a szakszervezeteket Európa-szerte megillető jogosítvány)

 • és a keresetcsökkenéseket (a jogszabályváltozás következtében a pótlékkulcsok átalakítása egyes dolgozói csoportoknál 15-20 százalékos kereset veszteséget okoz)

  "A tárgyalások során a munkaadó és a munkavállalók is úgy ítélték meg, hogy az előzetes konzultáció nélkül végrehajtott, a béreket, munkarendet, munkafeltételeket érintő, a munkavállalók hátrányára bevezetett munkáltatói intézkedések felesleges, a tárgyalások útján elkerülhető konfliktusokhoz vezetnek, rontják a munkahelyi légkört. Így bár az új MT ezt nem írja elő, a felek úgy döntöttek, hogy fenntartják a szociális párbeszéd e fontos intézményét" - írja a Munkástanácsok Országos Szövetségének közleménye.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter