Megjelent: 9 éve

Pert nyertek a sztrájkolók: precedens ügy minden munkaadónak

A másodfokú ítélet szerint törvényt sértett a Hochtief-Budapest Airport, amikor 2008 decemberében görög sztrájktörők alkalmazásával lehetetlenítette el a cégnél kirobbant munkabeszüntetést - írja a Népszabadság.

2008 decemberében kezdett sztrájkba a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és egy másik repülőtéri szakszervezet, az évek óta elmaradt alapbér-emelésekért, a munkáltató által egyoldalúan felmondott kollektív szerződés visszaállításáért és az elfogadhatatlan munkakörülmények javításáért. A sztrájk azonban nem ért el sikert, mert a Budapest Airport német tulajdonosa Görögországból "importált" biztonsági dolgozókat, akik a hazai munkavállalók helyett munkába álltak. 2009. január végén a szakszervezetek kénytelenek voltak felfüggeszteni a munkabeszüntetést.

A LESZ ezt követően bírósághoz fordult. Az első- és másodfokú döntés is kimondta, hogy a sztrájktörők alkalmazása törvénytelen volt. A precedensnek is beillő határozat minden hazai munkavállaló és érdekképviselet számára kedvező hír - értékeli a bírósági döntést a szakszervezet. A jövőben egyetlen munkaadós sem gondolhatja, hogy agresszív módszerekkel helyettesítheti az egyeztetéseket.

Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folytatódhatnak a bértárgyalások a Magyar Postánál

A bérvita a koronavírus miatt szakadt meg tavasszal, a szakszervezetek elnökeit július 1-jére hívták össze. Teljes cikk

Ennyi pénzt szán a kormány a munkahelyek megőrzésére és teremtésére

A vállalkozások számára 2416 milliárd forintnyi kedvezményes hitel- és tőkeforrást teremtenek. Teljes cikk