Megjelent: 9 éve

Pert nyertek a sztrájkolók: precedens ügy minden munkaadónak

A másodfokú ítélet szerint törvényt sértett a Hochtief-Budapest Airport, amikor 2008 decemberében görög sztrájktörők alkalmazásával lehetetlenítette el a cégnél kirobbant munkabeszüntetést - írja a Népszabadság.

2008 decemberében kezdett sztrájkba a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és egy másik repülőtéri szakszervezet, az évek óta elmaradt alapbér-emelésekért, a munkáltató által egyoldalúan felmondott kollektív szerződés visszaállításáért és az elfogadhatatlan munkakörülmények javításáért. A sztrájk azonban nem ért el sikert, mert a Budapest Airport német tulajdonosa Görögországból "importált" biztonsági dolgozókat, akik a hazai munkavállalók helyett munkába álltak. 2009. január végén a szakszervezetek kénytelenek voltak felfüggeszteni a munkabeszüntetést.

A LESZ ezt követően bírósághoz fordult. Az első- és másodfokú döntés is kimondta, hogy a sztrájktörők alkalmazása törvénytelen volt. A precedensnek is beillő határozat minden hazai munkavállaló és érdekképviselet számára kedvező hír - értékeli a bírósági döntést a szakszervezet. A jövőben egyetlen munkaadós sem gondolhatja, hogy agresszív módszerekkel helyettesítheti az egyeztetéseket.

Népszabadság
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter