Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Pesszimista hangulatba kerültek a vállalkozások

A magyarországi kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index 7 pontos csökkenést követően jelenleg mínusz 18 ponton áll - áll a K&H Bank kis- és közepes vállalatokat (kkv) érintő bizalmiindex-kutatásának legfrissebb adatai között.

A K&H kifejti: a romló várakozások minden árbevétel-kategóriában megfigyelhetők, de továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak, míg a mikrovállalkozások látják a legborúsabban jövőjüket.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével szeptember elején végzett kutatás szerint a javuló hangulat után újra erősödő bizonytalanság annak tudható be, hogy a közterhekkel, a gazdaságpolitikával és a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások jelentősen romlottak az előző negyedévhez képest, miközben egyedül a munkaerő részindexnél tapasztalható számottevő javulás.

Ebben a negyedévben az a ritka helyzet állt elő, hogy a kkv index és a fogyasztói index teljesen ellentétes pályán kezdett el mozogni - idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályának vezetőjét. A szakember szerint ennek hátterében feltehetően az áll, hogy a rezsicsökkentésre irányuló törekvéseket máshogy ítéli meg a lakosság és a vállalkozások.

Jelenleg a vállalkozások jövőbe vetett bizalmát meghatározó tíz tényező közül a közterhekkel kapcsolatos várakozások részindex értéke a legalacsonyabb, 11 pontos csökkenést követően mínusz 47 ponton áll.

A negatív hozzáállás a K&H szerint azzal magyarázható, hogy a vállalkozások közel fele növekvő közterheket prognosztizál, további 29 százalék szerint azonos szinten maradnak, míg minden tizedik vállalkozás a közterhek csökkenésére számít.

A gazdaságpolitikával kapcsolatos pesszimista várakozások hátterében pedig az áll, hogy 8 százalékponttal 39 százalékra nőtt azon kkv-k aránya, amelyek szerint a kormány elmúlt három hónapban hozott döntései negatívan fognak hatni versenyképességükre, miközben minden harmadik kkv véli úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája inkább vállalkozásellenes lesz - részletezte az eredményeket Németh László.

Hozzátette: számottevő javulás csupán a munkaerővel kapcsolatos várakozásoknál figyelhető meg. A javuló tendencia annak köszönhető, hogy a vállalkozások nagyobb béremelést terveznek a következő egy évben.

A különböző szektorokat tekintve mindenhol megfigyelhető a pesszimizmus. A csökkenés ellenére ismét az ipari, építőipari vállalkozások a legbizakodóbbak, azonban az agrárszektor bizalma fordult a leginkább negatív irányba, mivel mintegy 20 ponttal csökkent az előző negyedévhez képest - olvasható a közleményben.
  • 2021.07.31Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vállalkozások egytizedének okoz nehézséget a pénzügyi kötelezettség teljesítése

A vállalkozások harmada legfeljebb 2 hónapra elegendő saját tartalékkal rendelkezik - közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet. Teljes cikk

Augusztus közepéig lehet jelentkezni a kerékpárosbarát pályázatokra

Jelenleg 16 cég vagy intézmény viselheti a kerékpárosbarát munkahely címet. Teljes cikk

ITM: jelentős források és megújult szolgáltatások a vállalkozásfejlesztésben

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár többek között a vállalkozói információs portálról (Vali) is beszélt. Teljes cikk